BRNO – Reportáž ze 4. ročníku Výročního pochodu Moravanů

V sobotu 12. září 2009 se v Brně uskutečnil již 4. ročník Výročního pochodu Mora­vanů, konaného při příležitosti uplynutí 1187 let od první písemně dochované zprá­vy o Moravanech. Přestože trasa z Denisových sadů na Moravské náměstí byla tra­diční, pochod se od loňského v mnohém lišil. Účast více než 140 lidí, včetně Morav­ských rytířů, dvacítky krojovaných zpěváků, bubeníků v historických uniformách a les moravských vlajek a symbolů působili impozantně. Průběh pochodu je dobře znám z mnoha záběrů a krátkých šotů přístupných na internetu. Velmi kvalitní je i 45 minut trvající záznam na DVD, který již mnozí získali přímo na besedách MNO. Proto jen několik postřehů.
 
     Nezapomenutelný byl především sborový zpěv, a to zvláště na Zelném trhu. Svažitý terén a uzavřenost náměstí způsobily dokonalý akustický efekt. Po několika tónech se život na tržišti prakticky zastavil. Prodávající i kupující se otočili směrem k Ditrichštejnskému paláci, odkud sborový zpěv zněl, a jen tiše naslouchali. V takových chvílích jsme všichni cítili hrdost, že jsme Moravané. Zážitkem byla i účast historických bubeníků, kteří celý pochod provázeli svými bubny. V úzkých městských uličkách byl „rachot“ válečných bubnů téměř ohlušující. Podobných pozitivních dojmů jsme si odnášeli všichni mnoho. Na závěrečném Moravském poledni na Moravském náměstí při dobrém víně, hudbě a zpěvu, roztáli i ti největší škarohlídi.
Jediné, co nám proti loňsku chybělo, byla účast televize a novinářů. Přestože byli pozváni a účast přislíbili, nezúčastnil se téměř nikdo. Až večer u zpráv jsme pochopili důvod. Téměř ve stejnou dobu demonstrovala asi padesátka příznivců krajní pravice u vazební věznice v Brně-Bohunicích. Bohužel, vidina rvačky s policií či podobných výstřelků je pro naše novináře akcí číslo jedna a vše ostatní jde stranou.
Mám-li hodnotit uplynulý 4. ročník, přes drobné nedostatky, které vidím jako pořadatel, musím být spokojen. Za to patří dík všem členům i nečlenům Moravské národní obce, kteří se na přípravě podíleli. Zvláště musím vyzdvihnout mimořádný přínos spolupořádající místní organizace Moravského národního kongresu v Brně-Medlánkách, především jejího předsedy Ing. Žáka, na jehož bedrech leželo i zajištění pěveckých sborů.
Již v minulém čísle Moravské obce jsem uvedl, že Společná rada MNO zaznamenala mnoho rozporuplných reakcí k vyznění loňského 3. ročníku, a především my sami jsme cítili, že Výroční pochod začíná být jiný, než bylo naším cílem — tedy důstojným a nepřehlédnutelným připomenutím existence Moravanů, jejich tradic a kultury. Proto následovalo odmítnutí politických hesel, transparentů a projevů, které v mnoha případech s Moravou neměly již téměř nic společného. Po zveřejnění tohoto záměru jsme očekávali negativní reakci od některých moravských „radikálů“, včetně odmítnutí účasti. Ta také přišla, a byla bohužel ještě silnější a útočnější, než si kdokoliv z nás uměl představit. Samotný pochod však potvrdil oprávněnost našeho rozhodnutí. Možná jsme přišli o 10 tradičních účastníků, ale desítky nových jsme získali. Navíc ohlas pochodu jednoznačně prokázal správnost naší volby, o čemž svědčí i spousta nových zájemců, převážně z řad mladých lidí.
 

Ing. Jaroslav Krábek

 

předseda Moravské národní obce

2 odpovědi na “BRNO – Reportáž ze 4. ročníku Výročního pochodu Moravanů”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *