VELKÁ JAVOŘINA – Setkání Moravanů a Slováků 2010

Setkání Moravanů a Slováků

Velká Javořina, neděle 25. 7. 2010
Každým rokem se na nejvyšším vrcholu Bílých Karpat − Velké Javořině, setkávají bratři Moravané a Slováci. Zde si už od poloviny 19. století navzájem slibují přátelství a věrnost. I když bylo později totalitním režimem setkávání přejmenováno na „Slavnosti bratrství Čechů a Slováků“, ještě začátkem 90. let minulého století hořely na vrcholu tři vatry – slovenská, moravská a česká. V posledních letech hoří už pouze dvě − slovenská a česká. Moravu se podařilo ponížit, Moravany zamlčet.
 

 
I když se média neštítí v reportážích užívat slovní obraty „v Uherském Hradišti v Čechách“, Moravané nevymřeli. Tak jako minulý rok se i letos Slavností zúčastní aktivisté s moravskými vlajkami. Přijďte je podpořit. Doprava speciálními autobusy „JAVOŘINA 2010“ bude zdarma.
 

Oficiální program

9.00 hod. – položení kytic u památníku na moravsko-slovenské hranici, delegace České a Slovenské republiky
10.15 hod. – slavnostní zahájení, přírodní amfiteátr
do 15.00 hod. – moravské a slovenské folklórní soubory, stánky se suvenýry, pohoštěním, mnohé atrakce, atd.
 

Program Přátel Moravy

Sraz účastníků bude v 6.30–7.00 hod. v Hrabině na zastávce autobusu, křižovatka Cesty hrdinů SNP – červená značka a silnice Slavkov – Strání. Odtud se vyjde v 7.00 hod. cca 3 km ke Kamenné boudě, kde je možnost parkování. Předpokládá se tedy příjezd vlastními vozidly. Odchod s moravskými vlajkami na vrchol Velké Javořiny po červené značce bude v 7.15 hod. Délka trasy: 6 km. Bližší informace podává pan Zdeněk Zbožínek, telefon: 605 232 061, e-mail: z.zbozinek@seznam.cz

 
Reportáže z minulých ročníků si můžete přečíst ve starších číslech našeho časopisu Moravská obec, konkrétně v č. 11 (str. 2), 15 (str. 9–12) a 16 (str. 16–17).
 
Setkání Moravanů a Slováků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *