LETOVICE – Zámek se zapojí do oslav sv. Cyrila a Metoděje

K vlajkové iniciativě MNO se přidává zámek Letovice. Dne 5. července zde zavlaje moravská vlajka, kterou majiteli darovali mladí příznivci MNO z Letovic, Michael Doskočil a Jaroslav Zaoral. Na návrh MNO bude na zámku v neděli 3. července, před svátkem sv. Cyrila a Metoděje, slevněno vstupné pro děti. Tento den byl určen záměrně, neboť se v Letovicích, které i letos na radnici vyvěsí moravskou vlajku, koná pouť. Jednání s majitelem zámku panem Bohumilem Vavříčkem vedli členové a příznivci Místního sdružení MNO Blansko.
 

 
   Letovický zámek má bohatou historii. První zmínka pochází z let 1250—1274, kdy na tomto místě stával hrad, jenž byl koncem 17. století přestavěn na zámek. Vystřídalo se tu několik majitelů. Například známé moravské šlechtické rody pánů z Boskovic nebo z Lomnice. Posledním stavovským držitelem zámku byl rod Kálnokyů. Po roce 1989 byl zámek po dlouhých restitučních sporech navrácen Alexandru hraběti Kálnokymu. Tehdy zbyla ze zámku téměř ruina. Interiéry byly zcela zničeny a místy došlo i k destrukci stropů. V roce 2004 prodal hrabě Kálnoky zámek panu Bohumilu Vavříčkovi z Boskovic. Od té doby nový majitel intenzivně pracuje na rekonstrukci. Jeho záměrem je zachránit tuto památku pro budoucí generace. Ne nadarmo byl letovický zámek oceněn jako nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2008.
 

 
 

Vážený pane Novotný,
 
vzhledem k tomu, že se radnice v Letovicích zapojí do oslav duchovních patronů Moravy — věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje a na státní svátek dne 5. července vyvěsí moravskou vlajku, připojí se k těmto oslavám i zámek Letovice. V neděli před státním svátkem, tedy 3. ČERVENCE, bude vstupné na zámek pro děti sníženo na polovinu, tedy ze 40 korun na 20 korun. Zároveň se v tento den koná v Letovicích pouť. Zámek Letovice se tak přidá k ostatním kulturním zařízením, které se v neděli před oslavou věrozvěstů otevřou zdarma či se slevou, aby tak podnítily veřejnost k poznávání Moravy a její historie.
 
S pozdravem
 
Bohumil Vavříček
Zámek 1, 679 61 Letovice

 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *