NAARDEN – Na Den královny zavlála vlajka Moravy

V pátek 29. dubna 2011 proběhlo v nizozemském Naardenu jednání mezi partnerskými městy Uherský Brod – Naarden o prodloužení spolupráce (jumelage) na dalších 5 let. Obě města spojuje nejen osobnost J. A. Komenského, ale i mnohaleté přátelství. Spolu s delegací města přijeli do Holandska i zástupci Spolku Uherský Brod – Naarden a mladí členové Folklorního souboru OLŠAVA. „Vítejte v Naardenu, vítejte na naší radnici“, přivítala hosty z Moravy starostka Naardenu Joyce Sylvester. Mezi přáteli družebního Spolku byl přítomen i Jan Studeník z Brna, člen Výkonného vedení MNO, který Naarden navštívil již v roce 2007. Za naše občanské sdružení přivezl nejen srdečné pozdravy, ale i DAR pro zdejší Muzeum Komenského.

 

Po slavnostním přivítání hostů z ČR, FS OLŠAVY a dalších vybraných osobností, pokračovalo v sále starosty na historické radnici (de Burgerzaal) pohoštění a veselé setkání. Zde zástupce MNO poděkoval tajemníkovi a starostovi Uherského Brodu za to, že se město Komenského přidalo k II. ročníku nepolitické VÝZVY Moravské národní obce za VYVĚŠOVÁNÍ MORAVSKÉ ZEMSKÉ VLAJKY na radnicích. Bylo potěšující slyšet, jak se oba hrdě hlásí k moravanství.


 


Jaroslav Horák, velvyslanec České republiky v Nizozemském království
Joyce Sylvester, starostka města Naarden
Jack Patijn, někdejší starosta města Naarden
Jan Studeník, člen Výkonného vedení Moravské národní obce
Patrik Kunčar, starosta města Uherský Brod
Kamil Válek, tajemník městského úřadu v Uherském Brodě

 

V sobotu 30. dubna 2011, na Den královny (Koninginnendag), bylo celé město zkrášleno nizozemskými vlajkami a prapory Naardenu. Lidé se oblékli do oranžových šatů a své příbytky ozdobili stuhami či balónky. Proslulá národní barva Holanďanů prozářila vše kolem. Nizozemská královna měla sice narozeniny již 31. ledna, ale velkolepé oslavy narozenin byly již dříve moudře přesunuty na jaro, na 30. dubna, kdy oslavovala své narozeniny právě její matka, bývalá královna Juliana. Dopolední program začal opět v historické budově radnice. FS OLŠAVA zahájila aubade (tj. zpěv za ranního kuropění), což znamená, aby na Den královny byli všichni veselí a společně zpívali lidové písně na důkaz, že jsou zdrávi. Následovaly vřelé pozdravy s paní starostkou a členy městské rady. Stisk ruky obdržel od půvabné Joyce Sylvester i člen Moravské národní obce.


 


Irena Koubová, jednatelka spolku Uherský Brod – Naarden a vedoucí zájezdu
Aleid Hamelink, členka partnerské nadace Stichting Naarden – Uherský Brod
Jan Studeník, člen Výkonného vedení Moravské národní obce

 

Na prostranství před historickou radnici mezitím předstoupil uniformovaný soubor hudebníků, jenž v plné parádě vyhrával intrády. Shromážděný dav obyvatel Naardenu netrpělivě očekával zahajovací proslov starostky. Ceremonie probíhala na schodišti před hlavním vstupem do radnice. Poté obdržela mikrofon paní Kateřina Kubínová, Moravanka v kopaničářském kroji, která starostce Naardenu předala sladký symbol partnerství. Následovala salva z kanónu a nizozemská hymna. Všude panovalo veselí na počest holandské monarchie, rozjařené speciální oranžovou pálenkou. Zpívalo se a připíjelo na zdraví Jejího Veličenstva královny Beatrix. Jako součást oslav Dne královny probíhaly ve městě tradiční trhy s hudebním programem, na kterých měla ČR vyhrazené 3 stánky. Převážně se zde propagovaly produkty z jihovýchodní Moravy. Prodávající měli na sobě slovácké i valašské kroje. Den oslav narozenin královny je také jediným dnem v roce, kdy může každý prodávat cokoliv, a to kdekoliv bez jakéhokoli povolení.


 


Josef Šperling, výroba valašských košulí, píšťal-koncovek, dlabaných misek, necek, dlabaných úlů, štípaných holubiček, bubnů a didjerid
Zdeněk Matyáš, umělecký řezbář a sochař

 

Na Komenského plácku (Comeniusplaein) v ulici Marktstraat – u velkého kostela sv. Víta (Grote Kerk), stálo před sochou Jana Amose Komenského pódium, na němž se střídaly holandské hudební soubory s FS OLŠAVOU, která reprezentovala Uherský Brod a moravský folklór. Zástupci MNO bylo při této příležitosti dovoleno vyvěsit moravskou vlajku, která svými pestrými barvami přitahovala pozornost kolemjdoucích. Byl krásný slunný den. Napříště již Holanďané nemluvili jen o návštěvě z TSJECHIË (jakožto z ČR), nýbrž upřesňovali z MORAVIË. Moravská žluto-červená bikolóra s orlicí uprostřed vlála na náměstí až do pozdních odpoledních hodin, kdy trhy skončily. Při večeři zástupce MNO neformálně pohovořil s předsedou KOMENSKÉHO NADACE v Naardenu (Comenius Stichting), s panem Hansem van Oostveen a sdělil mu, že příští den obdrží DAR od přátel z Moravy. Pan Hans s úsměvem odpověděl, že z toho celou noc nebude spát, jak je zvědavý.


 


Folklórní soubor OLŠAVA

 

Folklórní soubor OLŠAVA

 

Pohled směrem k historické radnici

 

Folklórní soubor OLŠAVA

 

Pohled na kostel Grote Kerk

 

Folklórní soubor OLŠAVA

 

Folklórní soubor OLŠAVA

 

Holandské soubory

 

Holandské soubory

 

Holandské soubory

 

Davy lidí

 

Záběr na moravskou vlajku

 

V neděli 1. května 2011 měla v dopoledních hodinách proběhnout prohlídka Valonské kaple (Walse Kerk), kde je pochován Jan Amos Komenský. Holandští přátelé pro nás přichystali milé překvapení. Místo, abychom šli do naardenské pevnosti od hotelu pěšky, připlula pro nás po vodním kanále loďka, která nás dopravila přímo ke kostelíku. Přesně po této trase v roce 1670 převáželi zesnulé tělo Komenského z Amsterodamu do Naardenu. Byla to pro nás významná a nezapomenutelná chvíle. Muzeum JANA AMOSE KOMENSKÉHO v Naardenu (Comeniusmuseum) navazuje přímo na Valonskou kapli, která je výsostným územím České republiky. Zde Jan Studeník položil za Moravskou národní obec na náhrobní desku J. A. Komenského moravskou vlajku a splnil tak slib z roku 2007.


 


Jan Studeník, člen Výkonného vedení Moravské národní obce

 

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar, za asistence Ireny Koubové, jednatelky Spolku Uherský Brod – Naarden, poté položil na Komenského hrob věnec se státní trikolórou. Společně jsme se tak poklonili slavnému rodáku z Moravy, velkému „učiteli národů“. Nyní nadešla vhodná chvíle, aby Jan Studeník předal představiteli Muzea zmiňovaný dar, převázaný oranžovou stuhou. Předseda Nadace Comenius Stichting, pan Hans van Oostveen, jej začal ihned rozbalovat.


 


Hans van Oostveen, předseda Nadace Comenius Stichting v Naardenu
Jan Studeník, člen Výkonného vedení Moravské národní obce

 

Dárek MNO pro Muzeum Komenského v Naardenu

 

Překvapení

 

Opatrně vyndal složenou moravskou vlajku a začal číst přiložený dopis. Doslova řekl: „It´s wonderfull“, to je nádherné. Měl velikou radost.


 


Jan Studeník, člen Výkonného vedení Moravské národní obce
Kateřina Kubínová, Moravanka a propagátorka regionu Moravských Kopanic
Hans van Oostveen, předseda Nadace Comenius Stichting v Naardenu

 
Dopis Moravské národní obce

Dopis Moravské národní obce

 

V pondělí 2. května 2011 sdělil zástupce Muzea van Oostveen představiteli MNO, že dopis Moravské národní obce bude rozmnožen a rozeslán všem členům Nadace. Jeho obsah bude součástí muzejní expozice, jenž návštěvníky seznámí s bohatou historií Moravy, která spadá hluboko do 9. století. Vyvěšení moravské zemské vlajky na průčelí Muzea Komenského v Naardenu bylo přislíbeno!

7 odpovědí na “NAARDEN – Na Den královny zavlála vlajka Moravy”

  1. Moc pěkná reportáž, pan Studentík a vůbec celý realizační tým v čele ze starostou Uherského Brodu, má ode mne upřimnou a hlubokou poklonu. Je vidět, že lze moravanství propagovat na zahraniční úrovni bez ohledu na oficiální Českou státní doktrínu.Ještě jednou smekám a je mi to vzorem pro propagaci moravy při návštěvách zahraničí. S pozdravem Vladan Ševčík.

  2. Za tuto reportáž dávám deset bodů z deseti možných!

  3. Dike za dalši dobró zprávo. Vevěšeni vlajke belo PŘEslibeny, nebo slibeny? Bode se o tym ešče jednat? To be bela bomba, debe v Naardenu vlála moravská vlajka po celé rok. Nésó o tym nejaky dalši informace?

  4. Sem dojat, a co dodat..
    ZATRACENĚ DOBRÁ PRÁCE, DĚKUJEM!
    MORAVA SOBĚ

  5. Super práca, chválím snahu, snad vše vyjde.
    Zdravím do Broda. AŤ ŽIJE MORAVA !!!
    Zdaretz.

  6. Morava vždy existovala a bude existovat, i když to některým i moravským politikům nepasuje do jejich politických programů. Jsem ráda, že mládí se snaží oživit samostatné zřízení! Jeníku, díky že sis za nás za všechny vzpomněl a Komenskému přivezl na hrob vlajku Moravy a propagoval nás – Moravany i ve spřáteleném Holandsku. AB

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *