Stanovisko MNO ke článku a glose v Týdeníku Kroměřížska

předseda MNOStanovisko Výkonného vedení MNO ke článku „Vlajka s orlicí se valí Moravou“ a připojené glose „Nepolitické sdružení?“ ve 23. čísle Týdeníku Kroměřížska z úterý 7. června 2011. Výkonné vedení Moravské národní obce se ohrazuje proti nařčení z politické činnosti, nacionalismu a separatismu ve výše uvedeném článku. MNO je nepolitické sdružení, o čemž svědčí spolupráce s mnoha desítkami samospráv měst a obcí, s rozdílným politickým složením, při organizovaní kulturních a historických akcí. Podpora snah o obnovu zemského zákonodárného orgánu, nikoliv „usilování“, jak je uvedeno v článku, není projevem separatismu, ale zdravé občanské angažovanosti.

 
     Pokud by občan nemohl vyjádřit svůj názor na dění ve státě, ve kterém žije, nemohli bychom takový stát nazývat demokratickým. Podobně akce MNO „Vlajky na radnicích“ je vedena snahou o návrat k běžné praxi států vyspělé Evropy, kde vyvěšování vlajek historických zemí a regionů je respektovaným vyjádřením úcty k vlastním dějinám. Výkonné vedené Moravské národní obce chce ubezpečit všechny své příznivce i ostatní obyvatele Moravy, že na svých zásadách nic nemění a že zachování moravské kultury, dějin a tradic je naším jediným a prvořadým cílem. Vhodnost této cesty potvrzuje i podpora z Čech, vyjádřena několika radnicemi. Ty plánují 5. července, společně s radnicemi na Moravě, oslavit den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěšením moravské zemské vlajky.
 

Ing. Jaroslav Krábek

 

předseda MNO

4 odpovědi na “Stanovisko MNO ke článku a glose v Týdeníku Kroměřížska”

  1. Moravské národni obci držim palce, ať ve svym ósili vytrvá a nenechá se zviklat nesóhlasnyma reakcama; ba naopak. Hrstka protestantu vedlivá mořa podpurnéch hlasu je známkó teho, že je MNO mediálně viditelná a o jejich aktivitách se tak přirozeně dovidajó lidi néruzňéšiho zaměřeni a přesvěčeni. Ale co je jedna glosa jistyho novinářskyho pisálka oprotivá 160 zastupitelstvum, kery tuto myšlenku aktivně podporujó? Flusanec do mořa, řečeno liduvě…

  2. Tento článek je JEDINOU nám známou zápornou reakcí. Redakce Týdeníku přislíbila otištění stanoviska MNO.

  3. Domníval jsem se že tato rétorika 90. let minulého století (strašení nacionalismem, separatismem, inkvizicí, světovou válkou …………) je už překonána že dvacet let po pádu totality a potíraného práva o sebeurčení (listina práv a svobod, ústava ČR) je už jako dostatečná doba. Na druhou stranu tento deník asi nebude úplně celostátní…. Smutnější však asi je že vyšel takto laďění článek v tak krásném moravském městě plném historie a tradic.

  4. Bohužel se mně nepodařilo a archivu týdeníku Kroměřížska najít předmětný článek. Možná by bylo lépe uvést místo data vydání číslo vydání. Záslužné práci MNO nelze než fandit, držet jí palce a nejlépe aktivně pomáhat ! Moravava je naše vlast, naše rodná zem – na to nikdy nezapomenem !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *