ŠUMPERK – Minireportáž ze 14. ročníku Slavností města

Ve dnech 3. a 4. června 2011 se v Šumperku konaly již tradiční Slavnosti města. Vyvrcholením pátečního programu byl průvod členů historických souborů v dobových kostýmech. Od Sadů 1. máje k místní radnici jej doprovázel několikasetčlenný dav přihlížejících. Nechyběli mezi nimi ani členové a příznivci Moravské národní obce z Místních sdružení Sever a Haná, patřičně „vyzbrojeni“ moravskou vlajkou. Hlavní třída města byla vyzdobena vlaječkami s moravskými a slezskými orlicemi. Na budovách vlály i žluto-modré vlajky Šumperka. Před radnicí proběhlo přivítání účastníků a hostů. Poté následovaly slavností projevy, jenž popisovaly historické události z června roku 1490.

 

Potěšilo nás, že na budově šumperské radnice vlála i žluto-červená moravská vlajka, společně s vlajkou pořádajícího města. Protože se mezitím začalo stmívat, byli účastníci průvodu vyzváni k zapálení pochodní, které si mohl každý během akce zakoupit. Osvětlený průvod se následně vydal nazpět do Sadů 1. máje. Zde jsme byli svědky ohnivé show a závěrečného výpravného ohňostroje, jímž páteční program končil.
V sobotu se pokračovalo v městském parku, kde se pořádaly ukázky rytířských klání. Z různých období se například představila historická skupina Ordál, s nezapomenutelným mistrem popravčím a jeho dílnou. Své krámky otevřeli nejen různí lidoví řemeslníci udržující tradice, ale také drobní prodavači domácího pečiva, frgálů, perníku, medoviny, keramiky, drobných výrobků ze dřeva či kůže. Na slavnostech také probíhaly taneční a hudební vystoupení. Přes určité nepřesnosti ve výkladu historie ze strany uvaděče lze konstatovat, že Slavnosti města Šumperka přispěly k podpoře moravského vědomí přihlížejících.


Stanislav Blažek, předseda MNO Haná, Pavel Lolek (MNO Haná) a Tomáš Skoumal, předseda MNO Sever

Michal Szymeczek (MNO Haná), Pavel Lolek (MNO Haná) a Tomáš Skoumal, předseda MNO Sever

Sady 1. máje (u koně)

Rytíři s bečkou

Historický průvod

Vždy Za Moravu!

David Vejchoda (MNO Sever), Michal Szymeczek (MNO Haná), Příznivec MNO a Pavel Lolek (MNO Haná)

Mladý příznivec MNO - mysteriózní atmosféra

Ohňostroj

Jarmark

Z Moravy!

Jarmark

Jarmark

Moravská a slezská orlice

Před soubojem

Jedna ruka netleská 🙂

Kat a jeho pomocníci

Kdo s koho?

Za Moravu!

Moravská a slezská orlice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *