VRCHOL BRADLO – Reportáž z 1. Setkání moravských patriotů

Krásné sobotní ráno, 20. srpna 2011, vykouzlilo modré nebe téměř bez mraků. Nic tedy nebránilo tomu, začít kolem 9. hodiny dopolední naše Letní setkání na Bradle, tj. 1. ročník Setkání moravských patriotů, jež spolupořádalo MS MNO Haná. Mezi prvními účastníky dorazil na vrchol Bradla (600 m. n. m.) starosta města Loštic PhDr. Ctirad Lolek, značně obtěžkán nákladem tvarůžků, jenž na akci přivezl. Společně s ním dorazila i spisovatelka PhDr. Jaroslava Čajová, čestný host Setkání. Drobná přátelská rozepře o to, kdo na Bradle vyvěsi moravskou vlajku se vyřešila tak, že už tam jedna vlála. Vojtěch Říha z MNO Mladá Sajtna totiž strávil noc jako správný tramp u nedaleké studánky.

 

Společnými silami se začaly připravovat chleby s máslem a výborně uleželými loštickými tvarůžky. Zástupy hladových a unavených poutníků je přijímaly s nadšením, stejně tak jako domáci zeleninu či pivo z blízkého hanušovického pivovaru. K dalším účastníkům letního setkání patřila například paní starostka obce Lipinka Mgr. Zdeňka Černá, která se taktéž na akci podílela. Poté došlo i na společné focení, umístění nové vrcholové knihy a rozdávání pamětních listů mezi přítomné. Po krátké pauze se ujala slova paní Jaroslava Čajová, která velice poutavým způsobem představila životní osudy a dílo básníka Aleše Balcárka a spisovatele Jakuba Lolka, které jsme tímto setkáním chtěli připomenout.
Poté následoval výlet okolní krásnou přírodou k chatce pod skálou, k studánce zvané Běžínka či ke králi Bradla, což je 120 let starý smrk. Panovala zde výborná nálada. Kolem čtvrté hodiny odpolední se většina z nás vydala lesní cestou do Nové Hradečné, kde jsme v „Hospůdce pod Bradlem“ celou akci za živé diskuse ukončili.


Moravě zdar!
 

Pavel Lolek

 

MNO Haná


 
FOTOGALERIE
 

Michal Szymeczek, Místní sdružení MNO Haná
Vladimír Novotný, předseda Místního sdružení MNO Blansko a hlavní koordinátor vlajkové iniciativy na radnicích roku 2011
Stanislav Blažek, předseda Místního sdružení MNO Haná

 
Mgr. Zdeňka Černá, starostka obce Lipinka
PhDr. Ctirad Lolek, starosta města Loštice, jenž pohostil všechny Moravany na Bradle tradiční pochoutkou

 
Ing. Vojtěch Říha, Místní sdružení MNO Mladá sajtna
PhDr. Jaroslava Čajová, Společnost Aleše Balcárka

 
Nová vrcholová kniha

 

 

 

 
Vladimír Novotný u studánky Běžínky

 
Pamětní list (2011)

Jedna odpověď na “VRCHOL BRADLO – Reportáž z 1. Setkání moravských patriotů”

  1. Krásné – doufám, že příště tam budu taky ….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *