ZLÍN – Reportáž z 2. Slavnostního setkání Moravanů

Není tomu ani půl roku, co městem Zlínem pochodoval první zástup Moravanů, organizovaný Moravskou národní obcí. V sobotu 23. července 2011 jsme se sešli znovu a naše vlajky na Valašsku opět zavlály. Cílem akce bylo zvýšení zájmu obyvatel o historii a tradice Moravy a Valašska, podpora moravského povědomí a připomenutí si našich kořenů a tradic. Setkání podpořili taky naši slovenští přátelé z SHO (Slovenské hnutí obrody) a folklórní soubor z Hané, Koštéř. Celou akci organizovalo Místní sdružení MNO Slovácko-Valašsko.
 

 

Událost byla plánovaná od 12.30 hodin, avšak bylo potřeba nachystat pár věcí na náměstí na pódiu a doladit poslední detaily. Už při těchto přípravách jsme se setkali s velmi pozitivním ohlasem kolemjdoucích, kteří se ptali, o co se jedná a co se bude dít. Jejich sympatie nám dělala velkou radost a dodávala energii k úspěšnému provedení celé akce. Sraz byl plánován na 12.00 hodin u sochy Koželuha (vedle Velkého kina), avšak Moravané se začali sjíždět už od 11-ti hodin. Na náměstí Práce vlálo čím dál víc žluto-červených vlajek a atmosféra nabírala na síle.


Diana Kubečková a Tomáš Ševčík - pořadatelé akce
 
Foto: Jan Salač

Bylo pár minut po půl jedné, když se ozval z megafonu hlas jednoho z našich organizátorů a předsedy MS Slovácka-Valašska – Michala Navrátila, jenž dal tak povel k seřazení průvodu. Jakožto organizátor a vlajkonoš zároveň jsem se vydal do čela i se spolu-pořadatelkou Dianou Kubečkovou a už nezbývalo než čekat, až se seřadí zbytek průvodu. Za námi stál bubeník Petr Stašek, netrpělivě čekajíc s paličkou v ruce na první rozeznění svého nástroje, za ním pak naši hosté – folklórní soubor Koštéř a ve zbývající části se pohybovali další účastníci průvodu, mezi kterými byli také předseda Moravské národní obce Jaroslav Krábek, místopředsedové politické strany Moravané Marek Pavka a Zdeněk Zbožínek, předseda Místního sdružení MNO Haná Stanislav Blažek, „hejtman přerovského hradu“ František Červený a v neposlední řadě také naši přátelé ze Slovenska v čele s Róbertem Švecem. Neuběhly ani 2 minuty a průvod byl připraven. Z megafonu se ozval povel k rozejití a za našimi zády se ozvaly první údery do bubnu. Přes to, že celý týden bylo pochmurné počasí a skoro jen pršelo, v tento den bylo krásně a vesele. Slunce svítilo, ptáci zpívali a pod stromy zlínského parku pochodoval zástup Moravských patriotů.


Foto: Jan Salač

Foto: Jan Salač

Už během začátku průvodu byla atmosféra nepopsatelná. Kolemjdoucí nás pozorovali – nutno podotknout ve valné většině se sympatií v očích, mnozí vytahovali své fotoaparáty a náš zástup se snažili zachytit na snímek. Někteří se poté k průvodu přidávali. Dovolím si se v této části reportáže trochu pozastavit a zmínit se ještě o jednom silném momentu z této akce – respektive bych zde rád popsal mé subjektivní pocity, i když se přímo netýkají této akce. Během pochodu jsme potkali taky jednoho starého pána (fotografie níže). Byl to okamžik, kdy potkáte starého člověka téměř na sklonku života, jež stojí osamocený s nákupními taškami na ulici a nostalgickým pohledem pozoruje průvod Moravanů. V době, kdy už není v módě být hrdý na svou rodnou zem, vytahuje ze své tašky typický starý kompaktní fotoaparát a snaží si svou rozklepanou paží zachytit snímek procházející hrstky moravských patriotů. Ačkoliv daná fotografie moment nezachycuje dokonale, v sobotu to byl opravdu jeden z nejsilnějších okamžiků celého dne – aspoň tedy pro mne.


Foto: Jan Salač

Ale pojďme dál. Zanedlouho jsme dorazili na náměstí Míru, kde byl průvod zastaven a nastaly rychlé přípravy pro proslovy a přednášky na pódiu. Jako první proběhlo přivítání všech zúčastněných a seznámení je s programem a cílem celé akce. Mnozí kolemjdoucí se zastavovali a vyslechli si, o co vlastně jde. Někteří se posadili na lavečky a poslouchali. Po přivítání byla přednesena Deklarace Moravanů Dianou Kubečkovou a jako první proslov dostal předseda MNO – Jaroslav Krábek. Po těchto proslovech přišel místopředseda politické strany Moravané Marek Pavka a přednášel na téma slavní Moravané. Proslov měl taky druhý místopředseda ze strany – Zdeněk Zbožínek. Nechybělo ani zhodnocení iniciativy „Za vyvěšování moravské zemské vlajky“ předsedou Mstního sdružení MNO Haná – Stanislavem Blažkem. Jako další s proslovy přišli František Červený, „hejtman přerovského hradu“ a Róbert Švec, předseda Slovenského hnutie obrody. Setkání bylo ještě kulturně obohaceno o výstup Jiřího Zvoníčka, který zazpíval „moravskou hymnu“. V očích některých kolemjdoucích šlo rozpoznat, že onu píseň slyší prvně. Doufám, že si ji už zapamatují, a když příště uslyší tato slova, budou vědět, oč jde a vzpomenou si na svou krásnou rodnou zem, na svou Moravu.


Foto: Jan Salač

Ačkoliv se nám z náměstí a oné krásné atmosféry moc nechtělo, průvod musel pokračovat dále. Sbalili jsme vlajky upevněné na pódiu, zformovali průvod do podoby v jaké se nacházel při příchodu, a pokračovali dál. Kráčeli jsme po Dlouhé ulici do Benešova parku, kde byla celá akce ukončena. Všichni účastníci byli pozváni do místní restaurace U Máců k neformálním debatám nejen o Moravských otázkách.


Foto: Jan Salač

A co říci závěrem? I když se ze začátku při organizaci docela nedařilo a pár věcí se začalo hroutit, velmi rychle dostala situace opačného směru. Účastníků bylo dvakrát tolik, co při prvním setkání v březnu. Lidé pohybující se kolem průvodu a pódia na náměstí vykazovali obrovské sympatie a zájem o naši akci, což je velmi pozitivní. Taky jsme se dostali do regionální televize RTA, kde byla naše akce krátce, ale pozitivně, zmíněna (odkaz zde). Tisková zpráva s pozvánkou byla zveřejněna též na největším zlínském informačním serveru Zlin.cz. Celkově setkání tedy hodnotím velmi kladně a budu se těšit na příště! Můžu prozradit, že máme v plánu další akci, mnohem větší, delší a kulturnější. Vzhledem k organizační náročnosti bude ale až příští rok, odhadem někdy v červnu. Každopádně se máte na co těšit!


 

Za Místní sdružení Slovácko-Valašsko

 

Tomáš Ševčík

6 odpovědí na “ZLÍN – Reportáž z 2. Slavnostního setkání Moravanů”

  1. Zdravim.Super, jen tak dal.A s tak peknou Moravankou v cele jste neprehlednutelni. 🙂

  2. Držím palce a doufám, že příští rok se zůčastním i já…. nutno přiznat, že mě taky láká restaurace u Máců 🙂

  3. Stydím se za vás! Cítím se Moravákem lokálně ale národnostně jsem Čech a vždy jím budu. Navíc nosíte barvy německých Moraváků.

  4. Libore, to je ohraná písnička, barvy jsou všech Moravanů, schválil je zemský sněm, který zastupoval jak německé, tak slovanské Moravany.
    To že jste národnostně Čech je vaša svobodná volba, stejně jako když my se cítíme být národnostně Moravany.

  5. Vojtěchu, reagoval jste skvěle na ten labilní čechistický výlev. Co jen podtrhuje skutečnou mělkost (o hloubce hovořit nelze) národního cítění tady těch cajzlíků, je skutečnost, že jim nevadí popření vlastní identity, když předstírají, že jsou Moravany a mluví o nějakých lokálních bouřkách 😀

    Hale včil už vážně:

    Moravanem narozen, Moravanem umřu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *