OLOMOUC – Minireportáž z konference vlajkové iniciativy

V sobotu 3. září 2011 proběhla v Olomouci konference aktivistů občanské iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ na radnicích, kterou pořádala Moravská národní obec. Akce se účastnil i Martin Zeman, mladý muž, který stál u samotných kořenů iniciativy v roce 2009. Po vzájemném představení jednotlivých účastníků konference se ujal slova Vladimír Novotný, hlavní koordinátor iniciativy a člen Výkonného vedení MNO. Shrnul 2. ročník vlajkové akce MNO, včetně mediálních ohlasů a trojnásobného nárůstu zapojených radnic. Dále zmínil, že se do iniciativy zapojilo ještě více občanů (nebo zastupitelů), kteří ve svých obcích a městech předkládali výzvu MNO.

 

Vzrostl také počet aktivistů, připomeňme si namátkou ty nejúspěšnější: Lenka Holaňová, Jiří Máca, Hynek Rusňák, Michal Navrátil, Ondřej Mlejnek, Stanislav Blažek, Pavel Lolek, David Unger, Tomáš Ševčík aj. Následně proběhlo předání speciálních cen Výkonného vedení MNO. Cenu ve formě knihy „Karel st. ze Žerotína“ dostala Lenka Holaňová a knihu „Moravské letopisy“ získal Michal Navrátil. Nepřítomnému Tomáši Ševčíkovi bude kniha „Vládcové Moravy“ předána později.


Předávání speciální ceny Výkonného vedení MNO
Lenka Holaňová, MNO Horácko a Vladimír Novotný, hlavní koordinátor iniciativy

Předávání speciální ceny Výkonného vedení MNO
Vladimír Novotný, hlavní koordinátor iniciativy a Michal Navrátil, MNO Slovácko-Valašsko

V další části Vladimír Novotný představil jednotlivé regionální koordinátory (zmocněnce) pro 3. ročník iniciativy – Lenku Holaňovou, Stanislava Blažka, Michala Navrátila a nepřítomného Hynka Rusňáka. Poté Vojtěch Říha přednesl několik užitečných návrhů týkajících se technického zabezpečení akce vlajka. V třetí části jednání se přítomní účastníci, v mnohdy velice živé a podnětné diskusi, zaobírali činností iniciativy, výměnou zkušeností a dalšími záležitostmi. Své zkušenosti tu předávali zejména Stanislav Blažek, Michal Navrátil, David Unger nebo Libor Zrůbek.
Vladímír Novotný zde nastínil nový ideový vývoj nadstranické iniciativy a prezentoval odborné vyjádření týkající se moravské žluto-červené vlajky (historie, současnost, právní aspekty aj.). Vyjádření vypracoval doc. JUDr. Zdeňek Koudelka, Ph.D., který je pracovníkem Nejvyššího státního zastupitelství ČR a přednáší ústavní právo na Masarykově univerzitě v Brně a na Justiční akademii v Kroměříži. Po ukončení tohoto bodu jednání nastala závěrečná volná diskuse na rozličná moravská témata. Účastníci konference se sjeli z celé Moravy – z Uničovska, západní Moravy, Brněnska, Zlína, Blanska a dalších koutů Moravy i Čech.


Účastníci konference

 

 
Chcete se i VY zapojit do občanské iniciativy „Za vyvěšování moravské zemské vlajky“ na radnicích?
 
Jste z Moravy (nebo sympatizujete s Moravou) a žijete v Čechách a chcete, tak jako v českých Jindřichovicích pod Smrkem, aby i u vás zavlála 5. července na sv. Cyrila a Metoděje moravská vlajka?
 
Tak neváhejte kontaktovat hlavního koordinátora iniciativy – Vladimíra Novotného. Bude Vám k dispozici na mobilu: 731 183 041 nebo e-mailu: novotny@zamoravu.eu.
 

Jedna odpověď na “OLOMOUC – Minireportáž z konference vlajkové iniciativy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *