UNIČOV – Minireportáž ze setkání MNO Uničovsko

V sobotu 26. listopadu 2011 se od 13.00 hodin konalo v Uničově první setkání nově založeného Místního sdružení MNO Uničovsko. Členové a příznivci se setkali na Masarykově náměstí u budovy radnice. Po krátkém uvítání a štamprli čerstvě vypálené „pravé kadlátkové“ slivovice jsme se odebrali do Hospůdky U Bílého beránka. Zde členové přednesli své připomínky k plánu činnosti pro rok 2012 a následně byl tento dokument schválen. Velmi nás potěšilo, že na tomto setkání nechyběl ani ženský element. Mezi moravské patrioty přijela až z Nové Hradečné naše věrná příznivkyně Jitka Blažková.

 
   V dalším průběhu setkání jsem jako regionální zmocněnec iniciativy Za vyvěšování moravské vlajky informoval členy a příznivce o průběhu a výsledcích jednání s představiteli samospráv měst a obcí v našem regionu. Do této iniciativy se z našich členů už loni výrazně zapojil Pavel Lolek, díky němuž se úspěšně rozvíjí spolupráce s představiteli města Loštice a obce Lipinka. Velmi nás těší, že to nekončí samotnou iniciativou. Navazuje na ní spolupráce při pořádání turistických a kulturně-společenských akcí. Příkladem je naše výrazné účinkování v programu Slavností hudby a tvarůžků v Lošticích nebo srpnové Setkání moravských patriotů na Bradle, kterého se účastnila paní starostka Lipinky Mgr. Zdeňka Černá a také pan starosta města Loštice PhDr. Ctirad Lolek.
   Ani v následujícím roce nebudou naši členové zahálet. Kromě mne a Pavla Lolka — jenž bude oslovovat obce Bouzovska, se podle svých možností do vyjednávání zapojí také paní Jana Lebdušková, která bude jednat o další spolupráci s představiteli města Moravský Beroun. Bohumír Lebduška, jako zastupitel obce Komárov, bude prosazovat další podporu vlajkové akci MNO ve své obci. V neposlední řadě se do našich aktivit zapojí také náš nejmladší člen MS Uničovsko a student Církevního gymnázia Šimon Kočnar.
   Informoval jsem naše členy a příznivce také o námětech hlavního koordinátora vlajkové iniciativy, pana Vladimíra Novotného. Jedná se o rozšíření vlajkové iniciativy směrem k obyvatelům měst a obcí. Smyslem je podnítit zájem lidí o propagaci Moravy a zdravého moravského patriotismu. Například vyvěšováním moravské vlajky na rodinných domech, výzdobou oken a balkonů květinami v moravských barvách žluté a červené nebo pomocí malých vlaječek zabodnutých do květináče.
   Následovala debata přítomných na různá témata spojená s vývojem situace v moravském hnutí. Kolem 16.45 hodin se moravští patrioti rozloučili a spokojeni se rozešli do svých domovů. Jako předseda MS Uničovsko a regionální oblasti Haná chci všem zúčastněným poděkovat nejen za obětovaný čas, ale i za náměty a připomínky pro zkvalitnění naší práce v úsilí o emancipaci Moravy a moravanství.
 

Stanislav Blažek

 

Předseda MNO Uničovsko


 

Šimon Kočnar, Pavel Lolek a Jitka Blažková

 
Stanislav Blažek a Jitka Blažková

 
Pavel Lolek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *