ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Minireportáž ze setkání MNO Horácko

Členové Moravské národní obce na Horácku přivítali dva nové zájemce o členství a vyslovili souhlas s jejich přijetím do Místního sdružení. S novými členy má MS Horácko již 7 řádných členů a dva příznivce. To není špatný začátek v kraji s vlažným moravanstvím… Jan Kuča, etnograf a spoluautor knihy Venkovské stavby na moravském Horácku, seznámil stručně přítomné se známou i temně zahalenou historií Velkého Meziříčí, které bylo do rozvoje železnice nejvýznamnějším centrem na moravském Horácku. Zároveň pozval všechny příznivce na výstavu u příležitosti křtu knihy Katalogu lidové architektury (okr. Žďár nad Sázavou a Břeclav), která se uskuteční v Brně dne 10. ledna 2012 v Galerii Sklepení, náměstí Svobody 8.

 
   Podobnou akci v Telči, která se bude konat dne 30. března 2012 v síni Městského úřadu na náměstí Zachariáše z Hradce, se členové a příznivci domluvili navštívit v rámci jarního poznávacího výletu, který zatím nazvali Horácký den. Členové se také dohodli na uspořádání společenské tradiční akce Horácké ostatky (též „vostatky“ nebo „ostatke“), za účelem seznamování a oslovení dalších příznivců moravských tradic na Horácku, která se bude konat na masopustní sobotu dne 18. února 2011 v Orlovně ve Žďáře nad Sázavou. Bude osloven i folklórní soubor. Členové MS Horácko se pokusí získat finanční podporu na tuto akci, zejména na zajištění hudby nebo materiální podporu ve formě výroby tradičních koláčů, což někteří již přislíbili. Doufáme, že se z našich zdrojů podaří akci zorganizovat, a že přijedou přátelé nejen z Horácka, ale i z jiných koutů Moravy. V září členové počítají s dalším ročníkem Putování Horáckem a na podzim se snad podaří realizovat projekt výsadby Moravsko-horácké aleje. Členové se rovněž nevyhnuli diskusi nad chystaným 3. ročníkem Za vyvěšování moravské vlajky a ladili některé strategické kroky pro horáckou oblast. Diskuse se týkala také minulosti a budoucnosti moravského hnutí obecně.
Těšíme se na další zasedání, které se bude konat 26. ledna 2012 ve Žďáře nad Sázavou. Všichni příznivci a členové jsou srdečně zváni!
 

PhDr. David Unger

 

Předseda MNO Horácko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *