VRCHOL BRADLO – Reportáž z Novoročního setkání moravských patriotů

Stalo se již tradicí, že vždy na Nový rok se členové Oblastního sdružení MNO Haná a další moravští patrioti vydávají na skalnatý vrchol hory Bradlo (600 m n. m.). Společně zde slavíme příchod Nového roku a přejeme si vzájemně mnoho štěstí, životních úspěchů a především pevné zdraví. Ne jinak tomu bylo i letos. Výstup k vrcholu této pověstmi opředené hoře patřil díky klouzavému a ušlapanému sněhu k těm náročnějším. Příroda nám bohužel letos nenabídla výhledy do okolní krajiny, a to díky husté mlze, která dokonale zakryla na severu kopce Jeseníků i protilehlou hanáckou rovinu.

 
   Na vrchol Bradla vystoupilo — přes ne právě ideální podmínky — několik stovek lidí, z nichž mnozí projevili svůj patriotismus k naší zemi Moravě. Někteří patrioti se dokonce nechali vyfotografovat u naší moravské vlajky, která zde díky našim členům už od časného rána hrdě vlála. Je potěšitelné, že moravská zástava lidi přitahuje a zajímá, přičemž někteří ji dnes na Bradle viděli vůbec poprvé.
Na naše pozvání vystoupila na vrchol Bradla také paní starostka obce Lipinka Mgr. Zdeňka Černá i s manželem. Využili jsme toho a předali paní starostce malý dar v podobě archivní lahve moravské třešňovice. Velmi si totiž ceníme spolupráce a podpory našich promoravských aktivit ze strany paní starostky a dalších představitelů samosprávy obce Lipinka. Následně také proběhlo naše krátké, ale úspěšné jednání o účasti obce Lipinka v letošním 3. ročníku iniciativy Za vyvěšování moravské vlajky, kterou organizuje Moravská národní obec. Kromě mne se jednání dále účastnili: člen Místního sdružení MNO UničovskoPavel Lolek a předseda Místního sdružení MNO OlomouckoBc. Michal Szymeczek.
Členové a příznivci MNO Uničovsko, především Standa Knebl a Pavel Lolek, se již loni postarali o instalaci schránky na vrcholovou knihu. Od té doby byly na Bradle popsány už dvě vrcholové knihy, a právě dnes byla díky Pavlovi do schránky umístěna nová, již třetí vrcholová kniha. Hned na úvodní stránce musí být každému jasné, kdo se o tuto schránku s vrcholovou knihou stará. Nechybí tam totiž logo Moravské národní obce.
Mnoho účastníků tohoto přátelského setkání hned do nové vrcholové knihy napsalo své postřehy a zážitky. Myslím, že tyto zážitky byly příjemné. Soudím tak alespoň podle rozzářených tváří moravských patriotů. Nemyslete si ovšem, že to byl jen následek koštu vzorků z našich moravských pálenic. My Moravané přece víme, že „slivovica se nepije, ale užévá jak medecina“.
Jménem Oblastního sdružení Haná děkuji všem patriotům za dobrou účast a přátelskou atmosféru. Už teď se těším na další, tentokrát Jarní setkání na Bradle.
 

Stanislav Blažek

 

Předseda Oblastního sdružení Haná

 
 
 

FOTOGALERIE
Kliknutím na text se zobrazí velké album s popisky

 

5 odpovědí na “VRCHOL BRADLO – Reportáž z Novoročního setkání moravských patriotů”

  1. Zdravim všecke Moravanke aj Moravane, dojel bych též, ale byl jsem s láskou a jeji rodinou na chatě v Hrubé Vodě. Ale kdež mně to vynde, dorazim na Jarni setkani. Kdy to bude? Inač přeju všeckém ščastné nové rok. Al.

  2. Snad budu mét o jarním setkání v práci volno,a dorazíme, no uvidíme. 🙂

  3. Pěkná akce. V létě se rád zůčastním aj s mladó pančavó…

  4. jsem moc ráda, že jsem se setkání mohla zučastnít,,vděčím za to i mojí kamarádce, lidičky byli užasní o)) co si přát jen a jen takových setkání víc .. hodně zdravíčka všem o)) eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *