LOŠTICE – Galerie Jaroslava Beneše vyvěsí moravskou vlajku

V sobotu 10. března 2012 zavítali zástupci MNO Uničovsko a OS Haná do Loštic. Využili jsme pozvání loštického řezbáře Jaroslava Beneše k návštěvě jeho galerie. Prohlédli jsme si jednotlivá díla a zaujal nás také známý betlém. Pan Beneš přidal vtipný komentář. Desítky dřevěných postaviček představují autentické osoby přímo z Loštic, jejich blízkého okolí, ale i z jiných koutů Moravy. Nechybí zde postavička současného pana starosty Loštic, místního zlatníka či legendárního krále Ječmínka. Ztvárněna je i figurka vězně Jiřího Kajínka, jak prchá z věznice Mírov. Následovalo přátelské posezení u štamprle slivovice. Během debaty jsme pana Beneše seznámili s činností našeho sdružení a se záměry vlajkové iniciativy, kterou organizujeme.

 
   Umělecký řezbář Jaroslav Beneš během našeho rozhovoru prohlásil: „Jsem hrdý na to, že mohu žít a tvořit na Moravě. Například u nás na Hané se můžeme pochlubit takovými významnými osobnostmi, jako byli bezpochyby spisovatel Martin Strouhal, malíř Adolf Kašpar nebo třeba sportovec Gustav Frištenský. Právem můžeme být hrdi na všechny zručné řemeslníky, kdy se po dlouhá staletí u nás řemeslo dědilo z generace na generaci. Iniciativu Moravské národní obce, která nese název ‚Za vyvěšování moravské vlajky‘, považuji za prospěšnou. Jistě přispěje k tomu, aby se moravská orlice v našich srdcích posílila. Je-li duševně chudý občan, je chudý celý stát.“
Během naší návštěvy jsme panu Benešovi předali moravskou vlajku, kterou tomuto umělci daroval rodák z Loštic a člen Výkonného vedení MNO — Ing. Karel Švec. Máme velkou radost, že během významných výročí spojených s historií Moravy, a také v průběhu městských slavností, bude tuto zajímavou uměleckou galerii zdobit moravská vlajka. Za tuto podporu vlajkové výzvě patří panu Jaroslavu Benešovi naše hluboká úcta a poděkování. Návštěvu Loštic, města proslulého výrobou tvarůžků a především galerií řezbáře Jaroslava Beneše, mohu všem zájemcům o umění dřevořezby a dřevorytu doporučit.

Stanislav Blažek

 

předseda Oblastního sdružení MNO Haná

 
 
Odkaz: GALERIE JAROSLAVA BENEŠE
 
 
 

Manželé Blažkovi s Jaroslavem Benešem

 
Pavel Lolek, paní Blažková a Jaroslav Beneš

 
Jaroslav Beneš s moravskou vlajkou

 
Jaroslav Beneš a Pavel Lolek

 
Jaroslav Beneš

 
Loštický betlém

 
Loštická říše

2 odpovědi na “LOŠTICE – Galerie Jaroslava Beneše vyvěsí moravskou vlajku”

  1. Omlouvám se předem, příspěvek sem nepatří, ale pouze informativní odkaz, jak Kraj Vysočina přichází o své poddané z mikroregionu Ledečsko, to má tendenci se připojit ke středočeskému kraji. http://www.regiony24.cz/11-146557-obce-z-mikroregionu-ledecsko-na-vysocine-chteji-kvuli-penezum-pod-stredocesky-krajhttp://jihlava.idnes.cz/ledecsko-rozhodne-o-odchodu-z-vysociny-podle-analyzy-pdd-/jihlava-zpravy.aspx?c=A120321_1751942_jihlava-zpravy_kol Znamená to tedy, že z kraje Vysočina zbude za krátký čas oškubaná slepice?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *