LOMNICE – MNO Haná navázala spolupráci se sdružením Staré Sovinecko

Dne 6. dubna 2012 jsem se v obci Lomnice (nedaleko Rýmařova), na pozvání Ing. Jaroslava Jelínka, zúčastnil schůze občanského sdružení Staré Sovinecko, která se konala v restauraci Lomnický Šenk. Členové tohoto společenství mne seznámili se záměry a činností, kterou vykonávají ve prospěch poznání historie a propagace regionu, zahrnujícího obce dřívějšího Sovineckého panství. Dostal jsem prostor, abych přítomným představil i činnost našeho občanského sdružení. Vyzdvihl jsem úspěchy, kterých Moravská národní obec |MNO| dosáhla, především pokud jde o organizování iniciativy Za vyvěšování moravské vlajky.

 
   Není bez zajímavosti, že mnoho obcí zahrnutých do historického regionu bývalého Sovineckého panství se do této naší občanské výzvy zapojilo. Jsou to například Dlouhá Loučka, Paseka, Ryžoviště, Huzová atd. Přítomné jsem podrobně seznámil s podobou a historií moravské vlajky. Sdružení Staré Sovinecko se snaží o přeložení obecních kronik, které byly v tomto regionu psány převážně německy, a tím o poznání regionální historie, která však úzce navazuje na dějiny celé Moravy. Také proto jsme se dohodli na navázání spolupráce mezi Oblastním sdružením MNO Haná a občanským sdružením Staré Sovinecko, a to především v oblasti propagace nejrůznějších akcí a přednášek, které obě naše občanská sdružení pořádají.
 

Stanislav Blažek

 

předseda MNO Haná

 
 
 

Záběr z jednání

 
Stanislav Blažek, předseda MNO Haná

 
Pension Lomnický Šenk

 
Páni ze Sovince
David Papajík
 
Rod pánů ze Sovince, erbu poloutrojčáří, asi nejvíc proslavilo jejich rodové sídlo hrad Sovinec. Z anonymity vystoupil na konci 13. století, kdy se vyšvihl službami olomouckým biskupům. Další generace rodu, jenž se v 14. a 15. století dělil do několika větví, trpělivě hromadily pozemkový majetek a brzy se zařadily mezi panskou elitu na Moravě. Třikrát zastávali jeho příslušníci prestižní úřad nejvyšších sudích. Největšího významu a politické moci nabyli za husitských a pak za česko-uherských válek. Sovincové se též významně podíleli na hospodářském podnikání, zejména zakládáním rybníků a účastí na dobývání rud. Z rodových větví nejdéle vydržela doubravická, jejíž poslední příslušníci se odstěhovali do Čech. Rod pánů ze Sovince vymřel roku 1580.

 
Pozvánka na besedu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *