OSTROV JERSEY – Moravanství Zuzany Körnerové a vlajková iniciativa

Je pozoruhodné pro nás Středoevropany, v jakých končinách si vlajková iniciativa Moravské národní obce získává své příznivce a ohlasy. Ano i tam někde za mořem, daleko na západě, žijí moravští krajané a vlastenci. Mezi pobřežím Francie a Velké Británie leží autonomní ostrov Bailiwick of Jersey (Rychtářství Jersey) — závislé území britské koruny. Zde se o aktivitách MNO, prostřednictvím webu a facebooku Chcu, aby na mojí radnici vlála Moravská vlajka, dověděla Zuzana Körnerová, rodačka z Moravy, která zde dlouhodobě žije a pracuje. A protože je uvědomělá Moravanka, neváhala oslovit Vladimíra Novotného, hlavního koordinátora vlajkové iniciativy:

 

Dobrý den,
 
   před pár dny jsem četla dopis pana Zdeňka Brože, starosty města Šumperka o tom, že i Šumperk se přidává k vlajkové iniciativě. Jako řádná občanka Dolních Studének v okrese Šumperk bych se ráda zeptala, zda by nějak nešlo zapojit do této iniciativy i Dolní Studénky. I když mám v Dolních Studénkách trvalé bydlište, dlouhodobě žiji v zahraničí, a proto nemohu toto navrhnout osobně na Obecním úřadě. Jsem však hrdá na to, že jsem z Moravy a byla bych ráda, kdyby si více Moravanů vážilo své národnosti; proto podporuji vlajkovou iniciativu.
 
Předem děkuji
 
Zuzana Körnerová

 
 
 
   Poté proběhla rychlá e-mailová domluva mezi Zuzanou Körnerovou, Vladimírem Novotným a následně i se Stanislavem Blažkem, ohledně oslovení obce Dolní Studénky. Slečna Körnerová nám mj. sdělila, že pan starosta Ing. Radim Sršeň je jejím bývalým spolužákem. Bylo dohodnuto, že Stanislav Blažek, který je regionálním zmocněncem vlajkové iniciativy, naváže osobní jednání se starostou obce i s výše uvedeným e-mailem. Jednání bylo úspěšné a v obci na svátek svatých Cyrila a Metoděje (5. července) zavlaje žluto-červená vlajka Moravy. Tato dobrá zpráva byla Vladimírem Novotným ihned poslána na ostrov Jersey Zuzaně Körnerové. Její reakce byla rychlá a upřímná:
 
 
 

Dobrý den,
 
   tak dnes jste mi udělal opravdu velkou radost, jsem moc ráda, že náš Obecní úřad odsouhlasil vyvěšení naší krásné vlajky; ani nevím jak Vám mám poděkovat za pomoc. Čím více vesnic a měst bude vyvěšovat moravskou vlajku, tím více lidí si bude uvědomovat svou národnost a možná, při troše optimismu, Morava jednou získá zpět samosprávu, ale to už jsem se samozřejmě trochu zasnila…
 
Mějte se hezky
 
Zuzana Körnerová

 
 
 
   Co dodat? Snad jen to, že když byla slečna Körnerová požádána o svolení se zveřejněním e-mailové korespondence a dalších informací, tak mj. odepsala: „Samozřejmě můžete zmínit moje jméno, příběh i fotku pro Váš článek, však není se za co stydět, to je čest.“
Chcete, aby i na Vaší radnici zavlála moravská vlajka? Neváhejte spolupracovat — kontaktujte Vladimíra Novotného, místopředsedu MNO a hlavního koordinátora iniciativy. E-mail: novotny@zamoravu.eu, mobil: (+420) 731 183 041.
 
 
 

Moje oblibene misto na Jersey — tam někde za mořem se nalézá moje rodná země Morava

 
Tam někde za mořem... Morava jednou získá zpět samosprávu, ale to už jsem se samozřejmě trochu zasnila

10 odpovědí na “OSTROV JERSEY – Moravanství Zuzany Körnerové a vlajková iniciativa”

  1. Děkuju za úžasný příběh s dobrým koncem.

    Slečně Zuzaně posílám srdečný pozdrav a poděkování z Moravy!

  2. Skutečně moc hezký příběh. Je krásné, že někdo žijící tak daleko (a navíc podle fotek na tak pěkném místě:) nezapomněl, odkud pochází a k Moravě se takto pěkně hlásí.
    Zuzko, díky za podporu a přeji hodně štěstí.

  3. Dekuji za hezke komentare. Tady na Jersey je opravdu moc krasne (kdyz nam vyjde pocasi), tak napriklad tu posledni fotografii jsem vyfotila jedno obycejne odpoledne po ceste domu z prace. Na Moravu vsak nikdy nezapominam a jsem moc rada, ze jsou u nas lide jako prave pan Novotny, kteri pomahaji udrzet a take zduraznit Moravu v povedomi naroda.

  4. Zdravim, tak to je super, ze i slecna kera zije na Jersey se takto zajima o nasi zemi krasnou 🙂

  5. Úžasné, ešte jedna a vlaňajší rekord (224) je vyrovnaný!

  6. Slova krajanky z Dolních Studének Zuzany Körnerové jsou nádherným pohlazením po duši.
    Druhou skvělou zprávou z poslední doby je pro mě odvážné vyjádření moravského podnikatele Radima Jančury (Student Agency), kterým se rozhovorem pro server Česká pozice pustil do boje se současným ministrem financí Kalouskem.

  7. Byl jsem a jsem nesmírně potěšen vlastenectvím slečny Kornerové a posílám ji velké poděkování a jsem rád,že Morava pozvedá svoji hlavu a že žije a bude žít. Ještě jednou díky. doc.Strnad

  8. Taky jsem potěšen,postojem slečny Kornerové.Já se snažím v sousední obci Sudkov přimět obecní úřad aby vyvěšoval moravskou vlajku už dva roky ,ale zatím jsem jim nestál ani za odpověď.Snad se nám to s pomocí pana Novotného podaří.Před pár lety jsem psal na mor.stránkách, že Morava umírá.Teď se mi chce věřit,že tomu tak není a snad ji čekají lepší časy, ale o to se musíme snažit především my , Moraváci.
    Viktor Dubský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *