Sport a moravské symboly (2)

V roce 2011 jsme Vás prvně informovali o používání moravských symbolů v různých oblastech moravského sportu. Od té doby se objevily další hojné projevy jejich užívání, zejména při hokejových, cyklistických, fotbalových či futsalových kláních. Například v Olomouci, Zlíně, Ivančicích nebo Brně. V posledně jmenovaném městě dokonce fanoušci hokejového klubu HC Kometa Brno při nedávném utkání s HC Sparta Praha, připravili nádherné moravské choreo, v němž použili moravskou orlici a zemské barvy — žlutou a červenou. Fotbaloví fanoušci FC Slovácko svůj tým povzbuzují např. skandováním: „SLOVÁCKO JE MORAVA!“ nebo „Moravo, Moravo! Jak jsi krásná Moravo! A kdo tu panuje? Slovácko to přece je!“

 
   Je vidět, a to nejen z těchto pár sportovních ukázek, že moravské symboly a všelijaké promoravské projevy, zažívají u moravské veřejnosti obrodu. Zejména však moravská žluto-červená vlajka s orlicí.
 
 
 

Moravské choreo fanoušků HC Kometa Brno včetně tří moravských vlajek. Kajot Aréna, březen 2012, Play-Off.
ZDROJ: http://www.facebook.com/hc.kometa

 
Moravské choreo fanoušků HC Kometa Brno. Kajot Aréna, březen 2012, Play-Off.
ZDROJ: http://www.youtube.com/watch?v=QasFVkhHbms

 
Fanoušci PSG Zlín.
ZDROJ: http://www.facebook.com/pages/PSG-Zlín/141388422575314

 
Fanoušci PSG Zlín.
ZDROJ: http://www.facebook.com/pages/PSG-Zlín/141388422575314

 
Cyklistické závody Amatéři — Jarní klasika — Ivančice — Hrubšice 2012.
ZDROJ: http://cykloklub-ivancice.cz/fotoalbum/cyklisticke-zavody--amateri---jarni-klasika----ivancice-hrubsice-2012/

 
FC Sigma Olomouc — FC Slovan Liberec. 17. 3. 2012.
Foto: Pavel Lolek

 
Fanoušci FC Tango Brno v Pardubicích.
ZDROJ: http://www.facebook.com/Nasa.Morava

 
Fanoušci FC Tango Brno v Alpách. Na cestě do Slovinska na baráž o MS ve futsale, Slovinsko — Česká republika.
ZDROJ: http://www.facebook.com/Nasa.Morava

Jedna odpověď na “Sport a moravské symboly (2)”

  1. Cyklotrasou spojí Čechy s Moravou. 05.04.2012 11:14
    Lanškroun – Město bude ve čtvrtek hostit cyklokonferenci, na které bude mj. představena nová dálková cyklotrasa č. 14. Vede z Hrádku n. N. přes Hradec Králové, Kostelec n. O., Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou, Lanškroun a Zábřeh na Moravě do Lesnice, kde se napojuje na Moravskou trasu č. 4. Lanškroun má k cyklistice velmi blízko, pravidelně se tu konají mezinárodní cyklistické závody, kolaře do města vždy přitáhne Lanš-krounská kopa. Z Lanškrounska pochází řada bývalých i i současných reprezentantů v cyklistice a v neposlední řadě působí pod Klubem českých turistů aktivní sekce „oldkolařů“. „Nejen z těchto důvodů se národní koordinátor cyklodopravy v České republice Jaroslav Martinek rozhodl, že představení cyklostrategie a cyklopropojení Čech s Moravou proběhne právě v Lanškrouně, na Zemské koruně, kterou dosud dálkové cyklotrasy míjely,“ uvedl za pořadatele konference Miloš Krejčí, provozovatel Infocentra v Lanškrouně. Jak dodal, s novým rozdělením národních tras se Lanškrounsko stane jejich součástí. Během konference bude představena i nová koncepce cyklokočárku Dandy. Cyklokonference by se měli zúčastnit zástupci krajských úřadů a samospráv v Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji, zástupci destinačních společností a mikroregionů, které se starají na daném území o rozvoj cestovního ruchu.

    Autor: Dana Pokorná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *