VYVĚSÍME! – Nová iniciativa a soutěž Moravské národní obce

Vážení Moravané,
dne 5. července oslavíme svůj nejvýznamnější svátek — Den příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Tato událost měla nesmírný kulturní význam nejen pro Moravu, ale také pro velkou část Evropy. Už třetím rokem si připomínají tuto událost stovky radnic vyvěšením tradiční moravské žluto-červené vlajky. Předloni jich bylo cca 75, loni kolem 220, letos jich bude opět velmi mnoho. Aktuální počet zapojených radnic je 397, podrobnosti zde. Nyní je řada taky na nás, obyvatelích Moravy, abychom dali vyvěšením moravské vlajky najevo, že nám záleží na kulturně-historickém odkazu naší země.

 
   Moravskou vlajku je vhodné vyvěšovat i v jiné významné moravské dny. Jejich seznam najdete zde. Věříme, že i Vaší zásluhou se podaří vyzdobit naši krásnou vlast a ukázat, že Morava má nejen bohatou historii, ale taky na ni navazující budoucnost. Vaše Moravská národní obec, o. s. — Za Moravu!
 
Možnosti vyvěšení

Nejjednodušší a nejlevnější varianta je si vlaječku vytisknout a připevnit na špejli. Takto vyrobená se hodí zejména do okna nebo na balkon. Pokud nemáte barevnou tiskárnu, můžete zapojit svoje děti a dát jim vlaječku vymalovat nebo použít barevné papíry, tvořivosti se meze nekladou. Omalovánky pro Moravánky pomáhají rozvíjet kreativitu a soustředění, rozšiřovat dětské obzory a vnímat pestrost národního symbolu. Vlaječky k tisku či omalování (avers i revers) najdete ke stažení zde. Obrázky jsou ve vektorovém grafickém formátu, což umožňuje všestranné užití.
 
 

 
Omalovánky pro Moravánky

Pokud dáváte přednost vlajce vyvěšené na domě, v předzahrádce nebo na jiném důstojném místě, je nejvhodnější si ji zakoupit. Seznam prodejců naleznete zde. Další možností je například vysázení květin v moravských barvách, výzdoba zídky nebo interiéru. Podporu iniciativě můžete jednoduše vyjádřit také připnutím žluto-červené stuhy na automobil, batůžek atp. Nejoriginálnější nápad bude odměněn.
 

 
Soutěž

Pošlete nám fotografii moravské výzdoby na Vašem domě, bytě či jiném zajímavém místě na adresu info@zamoravu.eu. Šest nejlepších soutěžících bude odměněno věcnou cenou.
 
1.         Kniha Jindřich F. Bobák: Příběhy z dávných dějin země moravské (s podpisem autora)
2.         DVD Moravské letopisy
3.         Moravská vlajka (rozměry 150 × 100 cm)
4. — 6. Tričko Moravské národní obce

 
Ke stažení

Logo Vyvěsíme! |JPG — 900 x 600 pixelů|
Omalovánky pro Moravánky |PDF — 358 kB|
Dokumenty Vyvěsíme! (Vše v jednom) |PDF — 1,97 MB|
Výzva a soutěž
Významné moravské dny
Vlaječky k tisku či omalování (avers i revers)

8 odpovědí na “VYVĚSÍME! – Nová iniciativa a soutěž Moravské národní obce”

  1. to je pjenkne,
    dnes rano jsem se vratil domu z prace a pred vjezdem mi napsali Morava 🙂 to po ranu potesi.

  2. Již asi 5 roků nechávám o Velikonocích přivěšovat na žílu jen žluté a červené stuhy 😉

  3. Můžete prosím podrobněji specifikovat, jaké přesně květiny použít pro moravské vzory záhonků nebo vytvoření znaku moravské orlice na větším záhonu?

  4. Janku, to je úplně jedno, které květiny budou použity. Žádné vzory nejsou. Prostě záleží na vkusu, umu, možnostech, dovednostech a fantazii každého člověka.

  5. Nápad se stužkami na autě okopíruju. Moc pěkné:-)

  6. Prostějovská radnice bohužel zase nic, (přesto,že se na Prostějovsku přihlásilo k Moravské národnosti 14 049 obyvatel) no, konšelé asi netuší že jsme také voliči. Nic méně u mě na balkóně znovu zavlaje a vím, že rozhodně né jen u mě.
    P.S. dobrá práce MNO, děkujem

  7. zdravím všechny Moravany i z našeho Slezska. Fotku už jsem vymazal je pouze na mé zdi na FB, ale na zdi našeho paneláku vlála jediná zástava Moravanů z celého Bruntálu
    klikněte na naše stránky a vitajte : http://www.bruntalsko.wbs.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *