VRCHOL BRADLO – Reportáž z Jarní vycházky na Bradlo

V sobotu, dne 5. května 2012, se členové a příznivci Oblastního sdružení MNO Haná sešli v 8.45 hod. na železniční zastávce v obci Nová Hradečná. Po krátkém přivítání a nezbytné štamprli dobré moravské slivovice jsme se volným krokem vydali k našemu oblíbenému vrcholu Bradlo. Počasí nám přálo, ranní mlha se rozplynula a zpoza mraků se prodralo i sluníčko. Na výstupové cestě jsme narazili na skupinku pražských turistů, které velmi zaujala naše vlajka. Velmi rád jsem jim podal vysvětlení, že se jedná o vlajku Moravy. Dále jsem jim nastínil činnost a cíle, kterých chce naše občanské sdružení Moravská národní obec dosáhnout.

 
          Tito senioři sdružení v KČT se k našim snahám a aktivitám vyjádřili velmi kladně a dokonce se nechali u naší moravské vlajky vyfotografovat. Na rozcestí pod samotným vrcholem Bradla jsme narazili na členy politické strany ČSSD. Sociální demokraté zde uprostřed lesa organizovali také své setkání, během kterého vzpomenuli 150. výročí od umrtí významného moravského básníka 19. století a rodáka z nedalekého Šumvaldu — Aleše Balcárka. Nastala debata o životě a díle Aleše Balcárka, do které se zapojil především jeden z našich hlavních organizátorů pravidelných výstupů na Bradlo — Pavel Lolek. Po krátkém zastavení jsme se dali opět do pohybu. Po pár minutách chůze jsme stanuli na vrcholové skále Bradla (600 m n. m.). Je obdivuhodné, že poměrně prudké stoupání na samotný vrchol Moravského Blaníku zvládl i náš příznivec Michal Měcháček se svou jednokolkou. Na vyhlídkové skále jsme se celá parta nechali vyfotografovat. Když jsme ale chtěli využít vrcholové knihy a napsat své zážitky a pocity z našeho setkání, zažili jsme zklamání. Vrcholová kniha ve schránce, kterou zbudovali a udržují členové a příznivci OS MNO Haná, bohužel chyběla. Máme tedy naléhavý úkol, co nejdříve do vrcholové schránky doplnit novou, v pořadí již čtvrtou knihu.
          Velmi nás potěšilo, že mezi nás dorazila i paní starostka obce Lipinka — Mgr. Zdeňka Černá se svými přáteli. Po krátkém přátelském rozhovoru jsme se společně i s paní starostkou vydali lesní pěšinou k studánce Běžince. Zde proběhla malá svačinka, kterou většina Moravanů zapila právě léčivou vodou z této studánky. Po nezbytné poradě nás znalec okolní přírody Pavel Lolek zavedl k druhému nejvyššímu vrcholu Úsovské vrchoviny — Kočičí skále. Nedaleko od této přírodní zajímavosti nás zaujala asi pět metrů hluboká, kamenem vykládaná vlčí jáma. Tyto vlčí jámy kdysi místním obyvatelům sloužily jako pasti při lovu těchto šelem. Na zpáteční cestě do Nové Hradečné jsme se znovu, stejně jako loni, alespoň částečně postarali o vyčištění lesa od odpadků. Do této činnosti a celého průběhu setkání se výrazně zapojil i náš příznivec, který mezi nás přijel až z Brodku u Přerova — Jakub Ministr. Příjemně unaveni jsme dorazili zpět do Nové Hradečné, kde jsme využili venkovní posezení Hospůdky pod Bradlem k debatám na různá moravská témata. Naše věrná příznivkyně Jitka Blažková se mezi tím postarala o lahodné občerstvení v podobě chlebů s máslem, tvarůžky, cibulí a další zeleninou. Byla zde také zahájena sbírka pro ZOO na Svatém Kopečku u Olomouce na chov a výživu orlů stepních. Již loni jsme se totiž jako MNO Haná stali adoptivními rodiči těchto krásných a vznešených ptáků. Vždyť orel (orlice) je přece symbolem naší krásné země Moravy. Závěrem bych chtěl poděkovat všem Moravankám a Moravanům, kteří se této zdařilé akce účastnili. Již nyní se můžeme těšit na další setkání, které na Bradle proběhne dne 25. srpna 2012 pod názvem Setkání moravských patriotů.
 

Stanislav Blažek

 

Předseda OS MNO Haná

 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *