ZÁMEK OŘECHOV – Italský den na Moravě

V sobotu 2. června 2012 odpoledne se na zámku v Ořechově (okres Uh. Hradiště) a v jeho okolí uskutečnil Italský den na Moravě, aneb Oslavy Dne Italské republiky s bohatým kulturním programem. Oslavy pořádal Italský kulturní institut se sídlem v Praze (v zastoupení Dr. Paola Sabbatiniho) ve spolupráci s Italským velvyslanectvím (v zastoupení J. E. Pasquale D´ Avino) a s Italsko-Moravskou kulturní a historickou asociací o. s., v jejímž čele stojí Dr. Alessandro Alagia, známý podnikatel a majitel zámku Ořechov. Na I. Italský den na Moravě byli pozváni i představitelé Moravské národní obce, prostřednictvím pana Petra Grabce, zástupce zámku Ořechov.

 
     Akce se za MNO zúčastnili: Ing. Jaroslav Krábek, předseda MNO, a Ing. arch. Libor Žák, člen Výkonného vedení MNO, zodpovědný za přípravu Dne za Moravu a podobné akce MNO. Malá výprava MNO jela na oslavy s cílem porovnat jejich organizaci s organizací Dne za Moravu, nalézt inspiraci a především navázat kontakt s představiteli Italsko-Moravské kulturní a historické asociace.
Účast na oslavách byla pro nás jistě přínosná, přestože jednání se zástupci asociace neproběhla. Důvod byl velmi prostý, pořadatelé byli viditelně zavaleni úkoly kolem organizace akce a nutnosti věnovat se významným hostům. Vedle italského velvyslance, pana J. E. Pasquale D´Avino, se oslav zúčastnili i velvyslanci Albánie a Izraele a mnozí další význační hosté. V této pro pořadatele „hektické“ atmosféře nám nepřišlo rozumné ani vhodné zahajovat pracovní jednání o možnostech budoucí spolupráce. Tento nedostatek však plánujeme napravit. V nejbližších dnech oslovíme asociaci písemně již s konkrétními návrhy, vyplývajícími z poznatků ze zhlédnutých oslav.
Vlastní program oslav se skládal z vystoupení na podiu zámeckého nádvoří a z doprovodných akcí. K nim patřil malý jarmark, ochutnávka a prodej vín v zámeckém sklepě a některé další již spíše komerční prezentace. Pro pozvané hosty byly otevřeny prostory zámku s výstavou Jadrana Šetlíka a připraveným občerstvením. Vlastní slavnost byla zahájena projevy Dr. Alessandra Alagia, předsedy Italsko-Moravské kulturní a historické asociace, pana J. E. Pasquale D´Avino, italského velvyslance, a Dr. Paola Sabbatiniho, ředitele Italského kulturního institutu Praha. Následoval pěkný, ale celkem běžný kulturní program s vystoupeními různých tanečních souborů a kapel. Jeden bod však z programu vyčníval. Pro moravského diváka velmi poutavé a neokoukané vystoupení padesáti italských vlajkonošů ze souboru Sbandieratori di Sant´Elpidio A mare.
Pro nás, kteří jsme se na slavnost nepřijeli jen bavit, bil do očí jeden velký nedostatek. Přestože prakticky ve všech vystoupeních zástupců italské strany stále rezonovala slova o Moravě, o vztazích Moravy k Itálii a především základní myšlenka oslav: „Toto jsou oslavy na Moravě a pro Moravu“, ze strany „moravské“ jakoby tuto myšlenku nikdo neuměl uchopit. Na zámku nevlála jediná moravská vlajka ani nebyly nikde vidět moravské znaky. Při jednom z bodů programu, kdy dvě modelky představovaly Itálii a ČR, měla zástupkyně ČR místo státního znaku jen českého lva, tedy znak Čech. Vystoupení místního folklorního souboru bylo uváděno jako ukázka české lidové kultury atd. Vyvrcholením byl překlad vystoupení představitelů italských institucí, kdy závěrečný pozdrav pana Dr. Paola Sabbatiniho: „Vivat Italia! Vivat Moravia!“, byl překladatelkou přeložen slovy: „Na závěr pan Sabbatini zdraví Itálii a Českou republiku“. Je pravdou, že toto bylo již moc i na přihlížející a překladatelka si vyslechla několik peprnějších poznámek.
Právě v oblasti pomoci s prezentací Moravy vidíme možnosti naší spolupráce s asociací. Pokud se tato oblast nepodaří výrazně zlepšit, nemůže být nikdy dosaženo cílů asociace: „Propagovat italské historické a kulturní hodnoty mimo pražské centrum a vytvořit tak součinnost mezi Itálií a Moravou“.[1]
 
Fotogalerie
 

Ing. Jaroslav Krábek

 

předseda Moravské národní obce

 
 

 
 
 
 
 
Poznámka
 
1     ZÁMEK OŘECHOV – Přátelství vyústilo v založení Italsko-Moravské asociace

6 odpovědí na “ZÁMEK OŘECHOV – Italský den na Moravě”

  1. No je sice krásné,že udržujete vztahy s Itálií,ale co chudý prostý lid, co se mačkal za páskama vyhrazujícíma VIP zónu, na ty.. tak na ty už nemyslíte! Aleš

  2. Umíte číst?! Tuto akci nepořádalo MNO!!!! Jste obrovský diletant!

  3. Ten české lev, co zdobí tu modelku to je teda síla.

  4. Dobry den. Moc dekuji za clanek a za nastevou. Je to dulezity rict ze to byla prvni takova velkolepa akce a urcite byli velke nedostatky. Uz se ucime a pristy rok bude o 100% lepsi. Budeme to rozdelit na dve dni a budeme dat veci prostor verejnosty. Co je ale nejdulezitesy bude spoluprace s vase asociace abych se doladely ty spravni detaily a Morava byla rapresentovana jak ma byt. Tesim se na setkani a omlouvam se za spatna cestina

  5. Pane Alagia,
    tak to jsou pro Moravu skvělé zprávy! Důležitá je dobrá vůle, potom už jde vše skoro samo:-)
    Držím Vám palce!

  6. Pane Alagia,
    také moc děkuji za Vaši aktivitu a za Vaše porozumění Moravě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *