Shrnutí 3. ročníku vlajkové iniciativy

Třetí ročník nestranické iniciativy Moravské národní obce „Za vyvěšování moravské vlajky“ na radnicích je za námi. S potěšením mohu konstatovat, že zmíněná občanská iniciativa i letos lámala rekordy v počtu zapojených radnic. Moravskou vlajku vyvěsilo 398 úřadů. Uváděný počet je minimální, protože iniciativa si žije vlastním životem. Mnoho samospráv žluto-červenou vlajku vyvěšuje aniž o tom máme nějaké zprávy, takže se nám často stává, že informace se k nám dostanou opožděně. Proto jsou radnice do naší interaktivní mapky zanášeny dodatečně.
 

 
     Oproti předešlým ročníkům se výrazně zvýšil kladný ohlas předstvitelů obcí a měst. Razantně přibylo také zapojených radnic z kamenité části Moravy — z Moravského Horácka (Kraj Vysočina). V Čechách nás opět podpořily Jindřichovice pod Smrkem, nově město Vysoké Mýto a na Slovensku obec Cífer.
V den cyrilometodějských oslav 5. července byla vlajka k vidění na mnoha místech. Přinesli si ji mnozí poutníci do centra oslav — na Velehrad. Místní radnice vlajku vyvěsila již podruhé. Veliký žluto-červený prapor s orlicí na štítě nescházel ani na brněnské Nové radnici (dříve moravská zemská sněmovna), dnes magistrát města Brna. Moravská vlajka vlála i na budově Jihomoravského krajského úřadu, bývalém sídle moravské zemské samosprávy. Dále byla k vidění například v Šumperku, Vizovicích, Valašských Kloboukách, Blansku, Moravských Budějovicích, Dukovanech, Strážnici, Dačicích a Holešově. Poprvé vlajka zavlála také na pěti úřadech v moravské části Pardubického kraje, jako např. v Moravské Třebové či v Rychnově na Moravě.
Velmi přibylo ohlasů od samotných obyvatel Moravy, našich krajanů ze zahraničí, nebo příznivců ze Slovenska. Lidé nám od 5. července průběžně posílají na e-mail, Facebook či web MNO fotografie, kde všude byla moravská žluto-červená vlajka nebo jiný symbol Moravy použit. Je až neuvěřitelné, jak hodně jsou tyto symboly propagovány. Některé reakce a fotografie pravidelně zveřejňujeme v médiích MNO. Jeden moravský sportovní nadšenec si na svátek zaběhl maraton v tričku s moravskou žluto-červenou vlajkou. Na Facebooku poté napsal: „V den největšího moravského svátku jsem si zaběhl maraton ‚za Moravu‘ ve speciálně vyrobeném tričku a cestou jsem viděl několik moravských vlajek na radnicích a domech!“
Tradičně se našemu sdružení podařilo dojednat i různé doprovodné programy vlajkové iniciativy. Takže v den svatých Cyrila a Metoděje byla za zvýhodněné vstupné otevřena veškerá městská muzea v Uničově, Moravská vesnička s betlémem v Brně (Baron Trenck Gallery) a mimořádně zpřístupněna i československá pohraniční pevnost „SVAH“ u Mikulova (Klub vojenské historie).
Na internetových stránkách některých médií probíhalo nespočet anket k tomu, zda lidé chtějí na své radnici moravskou vlajku, nebo zda se cítí být Moravany. Tak jako loni i letos příznivci moravské žluto-červené vlajky jednoznačně a s jasným náskokem hlasovali pro „ANO“. Média z valné většiny informovala o akci kladně. Deník Rovnost např. věnoval tomuto tématu celou dvoustránku. V článku se mimo jiné vyjádřil historik prof. Mgr. Libor Jan, Ph.D. z Masarykovy univerzity: „Morava je historickou zemí, a proto lze její vlajku vyvěšovat, to přece nemůže nikomu vadit.“ Český rozhlas dal prostor starostům, občanům, ale i Moravské národní obci. Radiožurnál informoval ohledně vyvěšování moravské vlajky „o návratu moravské hrdosti“.
Další zajímavé články vyšly např. v ČTK, MF Dnes, Lidových novinách i Horáckých novinách: „Třebíčsko se obleče do žluté a červené“. K vyvěšování se kladně vyjádřil také ústavní právník doc. JUDr. Zdeněk Koudelkou, Ph.D. z Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Vyvrátil mýtus, že by moravská vlajka byla v roce 1920 československým parlamentem zákázána.
Opět se nezapomněl předvést bulvární „novinář“ Ivan Motýl, který po honbě za rádoby senzací překrucoval informace k obrazu svému a otevřeně lhal a nepřímo pobízel (neúspěšně) k nacionalismu.
Málokdo si nejspíš uvědomuje, že celá tato iniciativa je velice náročná na čas i organizaci. Mnoho členů Moravské národní obce a nespočet příznivců občanské iniciativy věnovalo této činnosti nemálo osobního volného času. A všichni víme, jak se v dnešní hektické a uspěchané době čas hledá. Proto všem těmto lidem chci touto cestou poděkovat za jejich nasazení „Za Moravu“. Morava a její symboly, tak jako ponorná říčka Punkva v Moravském krasu, se opět vynořují na zemský povrch. Pevně věřím, že již poteče přímo do Svitavy a dál po moravské zemi.
Moravská žluto-červená vlajka zažívá svou renesanci. Stala se po dluhé době opět symbolem moravské země a svornosti jejích obyvatelů.
 

Vladimír Novotný

 

místopředseda MNO a hlavní koordinátor iniciativy

 
 
 
Odkazy
 
Alois Vojtěch Šembera a moravská žluto-červená vlajka
ZDENĚK KOUDELKA – Moravská vlajka zakázána nebyla
 
Mapa, seznam radnic plus další informace

Jedna odpověď na “Shrnutí 3. ročníku vlajkové iniciativy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *