VELKÁ JAVOŘINA – Setkání Moravanů a Slováků 2012

V neděli 29. července 2012 se v přírodním amfiteátru nedaleko vrcholu (vysílače) Velké Javořiny (970 m n. m.) — nejvyšší hoře Bílých Karpat, uskuteční tradiční Slavnosti bratrství Čechů a Slováků. Pokusy doplnit název o Moravany byly zatím neúspěšné, neboť se prý jedná o „ochrannou známku“;[1] přitom se akce až do roku 1948 nazývaly Přátelské schůzky Moravanů a Slováků. U Památníku bratrství na moravsko-slovenské hranici (cca 500 m jihozápadně od vysílače) se v 8.45 hodin sejdou moravští vlastenci s vlajkami. V 9.00 hodin zde pořadatelé slavností položí kytice. Bohatý kulturní program pak započne slavnostním zahájením v 10.30 hodin v přírodním amfiteátru. Je vhodné mít u sebe nějaká eura (stánky, občerstvení).

 
PROGRAM
 
     Autobusy označené symbolem „Javořina 2012“ budou účastníky z moravské strany přepravovat zdarma. Vyjíždí z Uherského Hradiště, z Hluku, z Uherského Brodu, z Luhačovic, ze Strání a z Veselí nad Moravou. Jízdní řády zde, ovšem autobusy bod programu pokládání kytic v 9.00 hodin nestíhají. Lze proto vyrazit s přáteli Moravy i pěšky nebo přijet autem, ale to je možné jen ze slovenské strany. Příjezd z moravské strany na Velkou Javořinu je umožněn osobním autem pouze po „Kamennou búdu“, dále je možno pokračovat pěšky nebo na kole.
Prosíme návštěvníky, aby si uvědomili, že jsou v CHKO Bílé Karpaty. Pod vrcholem Velké Javořiny se rozprostírá prales, který je ponecháván přirozenému vývoji.
 
Akce se zúčastní zástupci Moravské národní obce i slovenští vlastenci.
 
Kontaktní osoba
 
Michal Navrátil
předseda Místního sdružení MNO Slovácko-Valašsko
 
E-mail: navratil@zamoravu.eu
Mobil: (+420) 777 145 800
 
 
 
 
 
Mapa
 

 

 
Poznámky
 
[1]   Zdeněk ZBOŽÍNEK: Javorina – pokračování, In: hlasmoravy.eu, 16. července 2010

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *