ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Minireportáž ze setkání MNO Horácko

Sešli jsme se na tradičním místě Radniční restaurace. Členové a příznivci (včetně krajana a příznivce MNO z jižních Čech a hosta — člena MNO Slovácko-Valašsko) probrali neútěšenou situaci ve stání správě a v mediální oblasti pokud jde o Moravu a Moravské Horácko. Na návrh Jana Kuči se dohodli, že se pokusí účastnit jako spolupořadatelé významné akce regionu Horácký krojový ples v posledním lednovém týdnu roku 2013 a využijí osoby spoluorganizátora, který je významným členem Místního sdružení MNO Horácko. Pod záštitou MNO by mohl být na akci pozván vybraný moravský folklórní soubor.

 
     Do konce července se pokusí členové a příznivci Místního sdružení získat možnost sponzorského finančního krytí (zejména cestovného pro členy souboru) a následně návrh spoluúčasti na akci přednesou k diskusi na Výkonném vedení Moravské národní obce.
Samořejmě, že jsme se nevyhnuli (veskrze pozitivního) zhodnocení letošního ročníku „Za vyvěšování moravské vlajky“, kdy se počet zapojených obcí, měst a městysů v kraji Vysočina a na Dačicku za rok téměř ztrojnásobil. Velký dík patří zejména oblastní koordinátorce Lence Holaňové, ale také dalším dobrovolníkům (Jan Kuča, Lukáš Jurek aj.). Členové se pokusí akci zpropagovat v regionálních médiích a v přištím roce chtějí klást větší důraz zejména na propagaci vlajky, její historie a smyslu akce mezi řadovými občany Horácka (v místních zpravodajích a obecních vývěskách).
Členové a příznivci se rovněž zamýšleli nad budoucností MNO. Akci „vlajka“ chápou jako dobrý prostředek k podpoře moravského uvědomění v současné realitě mediální společnosti, ale nelze zůstat v polovině cesty. Uvítají proto v tomto směru širší diskusi v MNO.
Dohodli jsme se na příštím zasedání v první polovině září, tentokrát na jižním Horácku, pravděpodobně v okolí Telče, Třeště či Dačic, za účasti spřízněného starosty Hodic a zástupce moravského hnutí z Dačic, kde místní sdružení MNO zatím nepůsobí.
Akce Putování Horáckem se uskuteční podle plánu v říjnu. Jan Kuča navrhl trasu kolem městyse Křižanova, rodiště posledního moravského zemského prezidenta JUDr. Jaroslava Mezníka.
 

Foto ze setkání

 
Znak Žďáru nad Sázavou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *