ZLÍN – Reportáž z 3. Slavnostního setkání Moravanů

V sobotu dne 16. června 2012 se v krajském městě Zlíně uskutečnilo již třetí Slavnostní setkání Moravanů. Tato akce je jednou z mnoha dalších, které můžeme považovat již za tradiční aktivity Moravské národní obce. Stejně jako je jednou ze stěžejních akcí MS MNO Slovácko-Valašsko. První okamžiky byly naplněny drobnými komplikacemi, které způsobil konflikt více akcí, které se měly ve Zlíně toho dne konat. Konkrétně se jednalo o obsazení výchozího bodu u sochy Koželuha nedaleko tzv. Velkého kina pivním festivalem. Ale další momenty průvodu již probíhaly bez významnějších komplikací. Po seřazení se průvod vydal do ulic města.

 
     Nejprve prošel kolem Tržnice, které dnes nikdo neřekne jinak než Golem. Pak pokračoval okolo moderní budovy knihovny Univerzity Tomáše Bati až na Štefánikovu ulici, ze které odbočil na ulici Osvoboditelů. Z této ulice pak průvod pokračoval na třídu Tomáše Bati. Zde jej na krátký okamžik zastavili novomanželé, kteří se rozhodli, že se nechají zvěčnit s jeho čelem. Poté se průvod vydal na náměstí Míru, kde následovala vystopení a proslovy hostů.
O první část kulturního programu se postarala skupina Nuntius Regis, která nám dala nahlédnout do dávné slovanské minulosti. Během jevištní produkce v druhé části programu setkání měli účastníci možnost, společně s obyvateli Zlína, poslechnout si lidové písně z Valašska v podání vizovické cimbálové muziky Fojt, společně s vystoupením folklorního souboru Vizovjánek.
V dalším vstupu jsme měli možnost vyslechnout si slova Stanislava Blažka, který přítomným přiblížil dění okolo vlajkové iniciativy. Projevy členů MNO i hostů byly prokládány folklórním výstupy. Mezi nimi je nutno zmínit například proslov předsedy Slovenského hnutí obrody (SHO) nebo přednes Deklarace Moravanů. Avšak největší úspěch zaznamenala auto­gramiáda a „glosa“ podnikatele a víceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, pana Tomia Okamu­ry, který pochází z nedaleké Bystřice pod Hostýnem. Na závěr pronesl pár slov předseda Moravské národní obce pan Jaroslav Krábek. Za tímto proslovem následovalo závěrečné vystoupení souboru Vizovjánek, které se stalo symbolickou tečkou za programem setkání.
Po skončení se někteří účastníci odebrali do nedaleké restaurace, což se ukázalo v tak horkém dni velmi osvěžujícím. Tam také proběhla velmi přátelská diskuse na nejrůznější témata. Při té příležitosti se pořadatelé shodli, že se vše v rámci možností povedlo, jak nejlépe mohlo.
 

Marek Jan Svízela

 

člen MNO Slovácko-Valašsko

 
 
 
FOTOGALERIE
 
III. Slavnostní průvod Moravanů ve Zlíně
Moravané Zlín 16. 6. 2012
Zlínem prošel průvod Moravanů
 
 
 

Čelo průvodu

 
Klubový transparent MNO

 
Vystoupení skupiny Nuntius Regis

 
Členka skupiny Nuntius Regis

 
Stanislav Blažek, MNO

 
Příznivci MNO

 
Příznivci MNO

 
Folklórní soubor Vizovjánek

 
Radomír Šuhej, PSM

 
Předseda MNO Jaroslav Krábek a Tomio Okamura, v pozadí Robert Keprt

 
Cimbálová muzika Fojt

 
Tomio Okamura

 
Róbert Švec, SHO

 
Jaroslav Krábek, předseda MNO

 
Závěrečné vystoupení

 
 
 
VIDEOZÁZNAM
 

3 odpovědi na “ZLÍN – Reportáž z 3. Slavnostního setkání Moravanů”

  1. Gratuluji k akci.A´T zkvétá Morava a a´t je samosprávná,nezávislá.

  2. Na základě čeho se domníváte, že Tomio Okamura pochází z Bystřice pod Hostýnem? Dle své vlastní knihy Český sen na Moravě nežil, dokonce ani jeho matka ne (ta na kterou se často odkazuje, jako na „moravskou“). Pouze jeho prarodiče z matčiny strany pocházeli z Moravy, ale přestěhovali se do Čech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *