OLOMOUC – Minireportáž ze setkání MNO Přerovsko

Dne 18. srpna 2012 jsme se my — moravští vlastenci z Místního sdružení MNO Přerovsko, setkali v přátelské atmosféře v Olomouci. Ačkoliv bylo v pozvánce avizono, že akci pořádá i zastřešující Oblastní sdružení MNO Haná, nikdo z ostatních Místních sdružení nedorazil. Cílem našeho setkání byla návštěva nově otevřeného muzea parních i elektrických lokomotiv a mašinek v depu olomouckého nádraží. České dráhy z něj vypravily speciální motoráček mířící na olomouckou Floru. Zklaním pro nás bylo, že ačkoliv to bylo slíbeno, nejel historický parní vlak. Určitě by to zvedlo návštěvnost a atraktivitu události. Prohlédli jsme si různé typy vagónů včetně odborného výkladu. Vstupné činilo 40,- Kč na osobu.

 
     Po prohlídce nastala debata členů Místního sdružení o dalším směřování promoravského sdružení. Probíraly se věci ohledně zlepšení funkčnosti sdružení. Padly a následně byly i odhlasovány návrhy, jako například možnost pronajmutí autobusu na akci Den za Moravu v Brně (29. září 2012), popřípadě na příští rok autobus využít na „Moravský pivovarský trojboj“, jak jsem akci nazval. Jednalo by se o návštěvu třech regionálních pivovarů v jednom dnu: Holba, Litovel a Zubr. U této záležitosti navrhl předseda Přerovska, pan Libor Zrůbek, ustanovit pokladníka Místního sdružení MNO Přerovsko. Tím se stal po demokratické volbě Bc. Libor Šváb, součastný místopředseda Místního sdružení.
V debatě padl také návrh o zapojení Přerovska do aktivity, jenž by vycházela z činnosti našeho Místního sdružení. Podstata by spočívala v šíření myšlenek moravanství v ostatních slovanských zemích: od Slovenska, přes Ukrajinu a Ruskem konče. Tato myšlenka je zajímavá, a stojí o to, aby byla dále prohlubována a šířena. Myslíme si totiž, že chceme-li něco zlepšit pro Moravu, musíme nejen začít u sebe, ale že by bylo dobré rozvíjet se dál směrem do světa. Na závěr chci poděkovat účastníkům, že vážili svou cestu do Olomouce. Zároveň přeji hodně štěstí v práci pro Moravu.
 

Bc. Libor Šváb

 

místopředseda MNO Přerovsko

 
 
 


 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *