TŘEBÍČ – Minireportáž ze setkání MNO Horácko

Na dalším výjezdním zasedání jsme se sešli ve městě, které v historii často rivalizovalo s horáckou metropolí Jihlavou, tedy v Třebíči. Pozvání přijali také páni starostové z okolních obcí, kteří pozitivně reagovali na akci „Za vyvěšování moravské vlajky“ na radnicích — Ing. Vlastimil Klusák z Markvartic u Třebíče a Jaroslav Zadražil z Dalešic. Účast předběžně přislíbili i další starostky a starostové z okolí, ale termín zasedání bohužel kolidoval s bezpečnostním cvičením obcí v blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany. Zasedání také navštívilo několik třebíčských patriotů, kteří na závěr setkání převzali přihlášky do Moravské národní obce.

 
     V úvodu byla představena činnost Moravské národní obce. Hlavní koordinátorka vlajkové iniciativy a místopředsedkyně MS Horácko Lenka Holaňová zhodnotila uplynulý ročník akce vlajka. V diskusi se starosty a občany byly dohodnuty praktické podněty pro další ročník. Například zpracování univerzálního článku a jeho šíření v obecních zpravodajích v regionu, doplnění dalších významných dnů pro vyvěšení vlajek.
Nevyhnuli jsme se také aktuální diskusi na politická témata v souvislosti s uplynulými volbami do krajských zastupitelstev a dlouhodobou nespokojeností občanů nejen na Třebíčsku se současnou podobou veřejné správy a s existencí Kraje Vysočina.
Mgr. Jan Kuča představil přítomným svou knihu „Venkovské stavby na Moravském Horácku“ a dále hovořil o tradici „Vožení krála“ na Podhorácku, doložené ve Lhánicích a Vladislavi a její obnově v Ketkovicích. Členové dále diskutovali jeho návrh na navázání na tradici „Národního krojového plesu“, který se konával v Kulturním domě ve Žďáře a před několika lety byl přesunut do Prahy (původní organizátor — Folklórní sdružení ČR). Nově by se mohlo jednat o „Moravský ples“ s možností získání podpory z fondů přeshraniční spolupráce — pozvání folklorního souboru (např. Bítešan, Kyničan). Jako zkušební předstupeň akce se členové dohodli na uspořádání společenské akce „Horácké ostatky“ ve žďárské orlovně. Vypracováním návrhu organizace akce byl pověřen Mgr. Jan Kuča. Dále bylo zmíněno jako žádoucí aktivně se účastnit i jiných populárních společensko-kulturních akcí na Horácku (např. Výstup na Dědkovskou horu — novoroční, pořádá KČT Velké Meziříčí nebo cyrilometodějská Vítochovská pouť).
Členové diskutovali také o nutnosti rozšíření a decentralizace členské základny na Horácku a Podhorácku, kdy narážíme především na problém rozlehlosti regionu, praktické potíže se setkáváním členů z jeho různých koutů i s organizací místní spolkové činnosti. Nelze se divit tomu, že byl nadšeně a všemi hlasy přijat za člena MS jeden mladý příznivec z Hrotovicka.
Členové, příznivci i hosté na závěr zasedání obdrželi propagační trička Moravské národní obce a byli obdarováni také drobnými předměty propagující moravské zemské a národní uvědomění.
 

Salonek Pohostinství U Boba

 
Jan Kuča představuje svoji knihu

Jedna odpověď na “TŘEBÍČ – Minireportáž ze setkání MNO Horácko”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *