Učebnice „Morava — dějiny země uprostřed Evropy“

Věc donedávna snad nemyslitelná se stává skutečností. Do gymnázií a středních škol Jihomoravského kraje se konečně dostává kvalitní učebnice dějin Moravy. Na 328 stranách podrobně popisuje od pravěku až po současnost všechny známé a méně známé události, osobnosti i památky celé Moravy. Publikace je celobarevná, obsahuje celkem 520 ilustrací a fotografií. Svojí propracovaností a obsáhlostí je určená zejména pro učitele dějepisu vyšších ročníků gymnázií a středních škol, čemuž odpovídá i její omezený náklad tisíce kusů. Případným zájemcům je však zdarma k dispozici ke stažení ve formátu PDF na webu projektu „Jak učit Moravany o Moravě — moderně a evropsky“.

 
http://www.ucimeomorave.cz/
http://www.gymnazium-integra.cz/projekty-esf/ucime-o-morave/
 
     Učebnice je však pouze jednou z částí celého projektu. Dále jsou v jeho rámci k dispozici videa, regionální čítanka, pracovní listy, metodická příručka atd. Všechny části jsou na uvedených stránkách projektu k dispozici ke stažení. Materiály tvoří ucelený soubor moderně koncipovaných učebních pomůcek pro kvalitní a rozmanitou výuku moravské historie. Vedoucím projektu a současně jedním z autorů učebnice je pan Mgr. Ondřej Hýsek z Gymnázia Integra Brno. Chtěli bychom touto cestou poděkovat jemu i všem ostatním, kteří se zasloužili o vznik takto hodnotné publikace. Doufáme, že tento projekt pomůže v co nejvíce mladých Moravanech probudit zájem o historii, současnost a budoucnost naší krásné vlasti.
Moravská národní obec oficiálně obdržela několik desítek výtisku s cílem rozšířit tuto učebnici i do škol v jiných krajích Moravy. Částečně tak pomoci do doby, něž bude učebnice pro všechny moravské školy.
 

Ing. Adam Vašíček

 

předseda Místního sdružení MNO Mladá sajtna

 
 
 
Poznámky
 
• MNO: Jak učit Moravany o Moravě? Moderně a evropsky!, In: zamoravu.eu, 3. dubna 2011
• ČTK: Vyšla první učebnice pro středoškoláky o dějinách Moravy, In: novinky.cz, 8. srpna 2012
• Začíná se tak pomalu uskutečňovat § 2. Deklarace Moravanů (MNO): „Zavedení výuky dějin Moravy do školních vzdělávacích programů.“

 
 
 

Učebnice ke stažení
PDF |27,8 MB|

Učebnice Moravy
Učebnice Moravy

 
 
 

 
 
DLOUHÁ LOUČKA — Setkání s učiteli základní školy
 
Dne 24. října 2012 se v budově Základní školy v Dlouhé Loučce (Uničovsko) konalo setkání s představiteli a učiteli druhého stupně této školy. Účelem mé návštěvy bylo seznámit přítomné kantory s činností našeho občanského sdružení a hlavně pak předání nové učebnice dějepisu, jenž nese název: „Morava — dějiny země uprostřed Evropy“ a doplňujícího DVD „Poznáváme minulost Moravy, 1. a 2. díl“.
Tato velmi zdařilá učebnice s podtitulem: „Jak učit Moravany o Moravě — moderně a evropsky“, byla vydána s podporou Evropské unie, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a především Jihomoravského kraje. Na tomto chvályhodném projektu se podílelo Gymnázium Integra Brno. Kniha je určena k výuce na středních školách a na druhém stupni základních škol. Bohužel je však dostupná pouze pro učitele v regionu dnešního Jihomoravského kraje a za normálních okolností by se do škol střední a severní Moravy vůbec nedostala. Zásluhou předsedy Moravské národní obce, pana Ing. Jaroslava Krábka, se nám otevřela možnost nabídnout tuto učební pomůcku také školám v dalších regionech naší vlasti, neboť několik desítek výtisků získala MNO pro osvětovou činnost.
V blízké budoucnosti bych rád učebnici předal i jiným školám u nás na Hané či v podhůří a horských oblastech Jeseníků. Dále jsem panu zástupci ředitele školy, Mgr. Leopoldu Kropáčovi, předal písemné dokumenty Moravské národní obce věnované moravské vlajce a významným moravským dnům. Požádal jsem přítomné učitele, aby své žáky seznámili s podobou a historií moravské vlajky tak, jak je psaná na předaném leku. Dále jsem vyzval všechny přítomné, aby byly děti vždy informovány o jednotlivých moravských výročích. Dlouhá Loučka totiž patří mezi hrdé moravské obce, která již několik let pravidelně (ve všechny významné moravské dny) vyvěšuje moravskou vlajku před budovou radnice. V poslední době je moravská žluto-červená bikolóra, obohacená o zemský znak, vyvěšována také na budově místní fary. Velmi mne těší, že mohu být na svoji obec náležitě hrdý.
 
Stanislav Blažek
předseda Oblastního sdružení MNO Haná
 
 
 

Moravská vlajka s moravským znakem

 
ZŠ Dlouhá Loučka, fasáda v barvách moravské vlajky 🙂

 
Předání učebnice a DVD

 

6 odpovědí na “Učebnice „Morava — dějiny země uprostřed Evropy“”

  1. Pekne, zbezne sem si to procetl. Kdyby se to trochu prepsalo, aby to nebylo vylozene jako ucebnica, ale spis pruvodce dejinama, tak si myslim, ze by to byla pekna knizka do kazde rodiny. Aji starsi je treba vzdelavat, protoze o Morave vijo casto kulovy. A takovo knizku by bylo potreba dostat do kazde rodiny na Morave!

  2. Je možné si tuto učebnici/knihu/ koupit? A kde? Mám vážný zájem o několik výtisků. Děkuji, doc.Strnad

  3. Bohuže, učebnici není možno zakoupit. MNO má však ještě několik výtisků určených pro osvětovou činnost. Podmínky k získání takovéhoto výtisku je vhodné projednat telefonicky.

    S pozdravem
    J.Krábek

  4. mám zájem o získání knihy i dvd,jakým způsobem je to možné ? děkuji za informaci kubík zdeněk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *