Ministryně kultury: „Velmi si vážím práce Moravské národní obce“

Před časem jsme vás informovali o dopise MNO na Ministerstvo kultury ČR ohledně žádosti prohlášení Stříbrného oltáře z Baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně mezi Národní kulturní památky ČR. Paní ministryně Mgr. Alena Hanáková nám odpověděla z Prahy dne 25. října 2012 velice pěkným sdělením: „Velmi si vážím práce Moravské národní obce při propagaci kulturního dědictví Moravy.“ Děkujeme! Redakce webu si vás dovoluje také informovat o úspěchu našeho Místního sdružení Podstarohorci z kraje slavkovského bojiště, které se dostalo dokonce do diplomové práce Mgr. Veroniky Glettové: Vzpomínkové akce na bitvu u Slavkova, str. 17.

Dopis Ministerstva kultury ČR
PDF |1,10 MB|
Dopis Ministerstvo kultury ČR
Dopis Ministerstva kultury ČR

6 odpovědí na “Ministryně kultury: „Velmi si vážím práce Moravské národní obce“”

  1. Sympatické od paní ministryně, u mě palec nahoru.:-) Pevně věřím, že to dopadne dobře a MNO prosadí pro ochránkyni Brna a Moravy statut památky. Snad se již v příštím roce dočkáme.

  2. Takže MNO se snaží aby tato památka byla prohlášena za národní – českou kulturní památku??? Jaký to bude mít přínos pro Moravu a mě jako Moravana?

  3. Já to vnímám tak, že získá statut Národní kulturní památky ČR. Momentálně žádný oficiální termín jako moravská národní kulturní památka bohužel neexistuje. MNO tedy dle mého pracuje s tím, co je.
    Přínos:1) Moravské památce mimořádné hodnoty se dostane lepší ochrany. Jakékoli nakládání s předmětem, který má statut památky, je přísně kontrolováno. 2) Stát na tyto předměty uvolňuje přednostně peníze (restaurování, ochrana objektu, atd.) 3) Především se začne o Stříbrném oltáři s Černou madonou – ochránkyní Moravy a Brna více hovořit. I poznávání této památky je pro veřejnost cestou k poznávání Moravy. Co máme rádi (památky, Moravu) to si pak také lépe chráníme. 4) MNO dokazuje tímto projektem, že nesedí a nepláče, jak je někdo k Moravě nespravedlivý. Sama se snaží něco pozitivního vytvářet a ukazuje se, že dokáže pozitivně oslovit i ministryni kultury. Už to, že se návrh MNO vůbec k ministryni dostal je zázrak. 5) A nakonec: má zkušenost je taková, že věci, které činíme, nakonec mají pozitivní vliv na úplně jiné záležitosti a to tam, kde bychom to vůbec nečekali. (lepší spolupráce s památkáři a historiky, pro starosty schvalující vyvěšení vlajky je akce dalším z mnoha důkazů, že MNO aktivně a pozitivně propaguje Moravu. 🙂

  4. Děkuju za odpověď. Musím s Vámi souhlasit. Vadí mi v tom jen to, že si český národ něco přisvojuje. Kdyby to byla např Státní kulturní památka, tak bych s tím asi takový problém něměl:-) Děkuju

  5. Petře, souhlasím….určitě by bylo vhodnější z názvu Národní kulturní památka ČR vypustit ono národní.

  6. Málokdy čtu na internetu něco positivního pro Moravu a velmi málokdy následuje inteligentní diskuse. Tento případ obsahuje obojí, takže souhlasím. Byl by dobré pokusit se oficiálně navrhnout a prosadit ten závěr – buď státní, nebo jen „kulturní památka ČR“.
    Zdravím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *