PRACE – Reportáž z pietního shromáždění na Mohyle míru

Dne 2. prosince 2012 jsme již druhým rokem uspořádali Výstup na Mohylu míru, kde se každoročně koná pietní akt při příležitosti výročí nejvýznamnější bitvy na území Moravy, pro níž se vžilo přízvisko „Bitva tří císařů“. Náš výstup byl věnován všem civilním obětem této bitvy. Jen stěží si dnes v době míru dokážeme dostatečně uvědomit všechny ty útrapy. Zatímco vojáci byli za účast na bojích placeni a mohli se těšit, že pokud budou mít štěstí a bitvu přežijí, budou se moci vrátit do svých domovů, domácí obyvatelstvo takové výhody nemělo. Vojsko tehdejší doby bylo při zásobování závislé zejména na tom, co se v obsazeném území „zabaví“.
 

 
     Naši předkové tak během „slavné“ bitvy přišli o jídlo, dobytek a dokonce i o obydlí, které si vojáci rozebrali na otop. Po bitvě, ve velice chladném počasí a měsíc před příchodem nejmrazivějšího období roku, jim nezbylo mnoho, z čeho by se radovali. Vojsko sice odtáhlo, ale zanechalo po sobě hladomor a od tlejících těl zamořenou pitou vodu. To brzy způsobilo epidemie cholery a tyfu, na které i několik let po bitvě umírali zejména starší lidé a děti.
Při letošních vzpomínkových slavnostech jsme dostali příležitost oficiálně se pietního aktu zúčastnit. Jako předseda místního sdružení MNO Podstarohorci jsem se tohoto čestného úkolu ujal a mezi představiteli měst, obcí a subjektů náležících do lokality Bitvy tří císařů, jsem se poklonil památce všech obětí bitvy a v kapli položil kytici se stuhami v moravských barvách.
Letošní pietní akt byl opět příležitostí k setkávání se. Jak se starými známými, tak i se starosty okolních obcí (Sokolnice, Prace, Telnice, Žatčany), kteří hrdě vyvěšují dne 5. července, na svátek příchodu svatých Cyrila a Metoděje, moravskou vlajku. Setkal jsem se dokonce i se skvělým znalcem historie a autorem mnoha publikací o historii týkající se naší domoviny, bývalým starostou dědiny Tvarožná, panem Františkem Kopeckým.
Děkuji všem zúčastněným za jejich přítomnost a věřím, že i když pietní akt na Mohyle míru nebývá žádným divadlem či přehlídkou, budou tu stále lidé, kteří svojí každoroční účastí vzdají hold památce tisícům obětí bitvy.
O naší akci informovala i média.
 

Jiří Máca

 

předseda MNO Podstarohorci

 
 
 

Společné foto u štítonoše Moravy.

 
Kytice v kapli se stuhami v moravských barvách.

 
František Kopecký a Jiří Máca u vchodu do kaple v Mohyle míru.

 
Spanilá moravská bubenice v uniformě domácího rakouského vojska.

 
Informační tabule BITVA TŘÍ CÍSAŘŮ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *