Za poklady Velké Moravy 2013

V sobotu 18. května 2013 pořádá Moravská národní obec, MS Podstarohorci, celodenní autobusový výlet po archeologických lokalitách Velkomoravské říše v okolí dnešního Uherského Hradiště. O odborný výklad se postará archeolog Mgr. Ondřej Mlejnek z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, člen Moravské národní obce. V dopoledních hodinách navštívíme Hradisko sv. Klimenta, které se nachází v Chřibech nedaleko Osvětiman a základy velkomoravských kostelů v Uherském Hradišti a Starém Městě. Po obědě si prohlédneme Památník Velké Moravy ve Starém Městě, vybudovaný nad základy první objevené (prokazatelně velkomoravské) kamenné stavby na našem území — kostela „Na Valách“.

 
     Poté se přesuneme do obce Modrá, kde zhlédneme základy dalšího velkomoravského kostela v lokalitě „Na Díle“ a navštívíme přilehlý Archeoskanzen Modrá, který představuje ideální podobu slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy (9. století). Pokud čas dovolí, zastavíme cestou zpět na krátké rozjímání před bazilikou na Velehradě. Každý účastník zájezdu dostane upomínkový balíček s moravskou tématikou. Aktuality o zájezdu budou zveřejňovány na facebookovém profilu MNO Podstarohorci.
 
 
 

Přibližný harmonogram
Příjezd
Odjezd
Brno*
8.00
Hradisko svatého Klimenta
9.00
10.30
Uherské Hradiště — Sady „Špitálky“
11.00
11.30
Staré Město „Na Špitálkách“
11.45
12.00
Oběd
12.00
13.45
Památník Velké Moravy
14.00
15.30
Modrá „Na Díle“, Archeoskanzen Modrá, možná i Velehrad
15.45
18.00
Brno
19.30

 
* Po domluvě možný nástup na trase Brno — Újezd u Brna — Slavkov u Brna — Bučovice — Koryčany.
 
 
 
Cena zájezdu
 
děti (0 — 6) — zdarma (na klíně)
studenti (15 — 26) — 150,- Kč
dospělí — 250,- Kč
senioři (65+) — 150,- Kč
rodinné (1+1) — 300,- Kč
rodinné (1+2) — 350,- Kč
rodinné (2+1) — 500,- Kč
rodinné (2+2) — 550,- Kč
 
     Vstupné do Památníku Velké Moravy a Archeoskanzenu Modrá se platí jednotlivě dle nároku na slevu (cca 100,- Kč na osobu). Doporučujeme sportovní oděv a kvalitní obuv.
 
 
 
Rezervace na kontaktu
 
Miroslav Musil
725 981 055
musil@zamoravu.eu
 
Ing. Zdeněk Vykoukal
775 184 403
vykoukalz@seznam.cz
 
Srdečně zvou Podstarohorci.

10 odpovědí na “Za poklady Velké Moravy 2013”

  1. Krásné výlety organizujete, kdybych žil ještě na Moravě, tak bych jel taky. Ale jedna věc mně hrozně štve – Moravská národní obec odmítá jakékoliv nacionalistické tendence, ale nebylo správné se zasazovat a obnovení takového útvaru jako bylo Markrabstvé moravské, které bylo víceméně nezávislé na Čechách? Na co vyvěšovat moravské vlajky, když stejně nemáte zájem o více nezávislosti na Praze?

  2. Nacionalistické tendence odmítáme, ale co se týká postavení Moravy – viz článek 5 našich stanov (http://zamoravu.eu/dokumenty-mno/stanovy/):


    Moravská národní obec považuje zrušení samosprávy Moravy za akt nespravedlivý, totalitní a v rozporu s principy demokracie. Podporuje proto úsilí těch politických stran a hnutí, které usilují o obnovení všech historických a přirozených práv Moravy, včetně obnovení samosprávy v nejširší formě.

    Nevstupujeme sice aktivně do politiky, ale snažíme se šířit osvětu a vytvořit podmínky, aby podobným způsobem začalo uvažovat co nejvíc obyvatel Moravy.

  3. Děkuji za odpověď. Otázka je, co se stane, když Praha samosprávu nepovolí. Dá se potom žít v jednom státě s někým, kdo Moravanům upírá veškerá práva?
    To není nacionalismus, ale realismus!

  4. Luďku, lidi nésó připravení na politické odpor vůči Pražském úřadům (gde je mimochodem půlka lidí z Moravy …bohužel). Podívéte se kam radikální, ale jinak bezzubá, rétorika s vedla v 90-téch letech – do politické bezvýznamnosti promoravských politických stran. Lidi musijó znovu přijmót Moravu za svó vlast, pak teprve budó mět význam politické požadavky.
    To je jenom můj názor, nečlena MNO.

  5. Ne, lidi nésó opravdu připravení na nějakej ten odpor, ale v těch 90-téch letech se HSD-SMS docela úspěšně drželo (i s tvrdší rétorikou), dokud žil Boleslav Bárta. A takovó osobnost už dnes nemáme.
    Ale jinak máš pravdu – bohužel.

  6. MNO odmítá nacionalismus především proto, že tuto ideologii považuje za překonanou, slepou uličku vývoje lidské společnosti.
    Příslušnost k národu 21.století, vnímá jako svobodné a vědomé přihlášení se k určité pospolitosti, jejím hodnotám, tradicím a historii. Jde tedy o zásadní rozdíl proti přelomu 19.a 20. století, kdy lidé byli zařazováni podle etnických a jazykových kritérií do jednotlivých národů již při narození. Kam tato myšlení nakonec vede, předvedli v Německu třicátých let. MNO v současnosti usiluje především o vytvoření moderního moravského národa, tvořeného uvědomělými lidmi, kteří své moravanství chápou ne jako vymezování se proti jiným, ale jako pozitivní vyjádření svého vztahu k rodné zemi. Takovýto národ se nemusí bát o svou budoucnost a na svá práva jistě dosáhne.

  7. ANO, národnost jako vyjádření vztahu k rodné zemi. Jen bych považoval za vhodné více zdůraznit, že také lidé, kteří jsou původem cizozemci, ale s Moravou se sžili, mají ji rádi, hlásí se k ní, přijali její kulturu a uznávají její historii i současnost jsou právoplatnými Moravany, v takovémto moderním pojetí národa.

  8. Já sóhlasím s tou definicí národa, jak jste to psal, pane Krábek, ale přesto se nesmíme uzavírat té otázce, co udělat, když Praha nebude chtít moravskou národnost uznat.

  9. @Moravský patriot: Tak v tom vidím nejmenší problém, ostatně na moravě žije pořád ještě nebo už zase hodně lidé s německou národností, kteří ale jsou také moravany.
    Já si myslím, že si Morava zaslouží podobné autonomii, jakou měla v době rakousko-uherské monarchie jako Moravské Markrabství. Ostatně – v tomhle by mohla pomoci i Koruna Česká, ta monarchistická strana a popřípadě i rakouská SGA (Schwarz-gelbe Allianz).

  10. Malá oprava chyby v mém posledním textu – NEvidím nejmenší problém

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *