472 RADNIC – zhodnocení dosavadního průběhu iniciativy

Do dnešního dne se k vlajkové iniciativě Moravské národní obce přihlásilo celkem 472 radnic. Počet radnic v roce 2012 se vyšplhal na 397. Považuji to za důvod ke zhodnocení dosavadního průběhu celé akce, krátké rekapitulaci a dovolím si něco málo statistiky.
 
2010 | 75
2011 | 226
2012 | 397
21. květen 2013 | 472

 
     Čtvrtý ročník vlajkové iniciativy byl zahájen koncem ledna a je mimořádně významný. Připomínáme si 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Hned v prvních dnech svou účast opět potvrzovaly desítky radnic, které vlajku Moravy vyvěsily v minulých letech. Mezi tradičními účastníky akce se jako první objevila města v oblasti střední a severozápadní Moravy, především Uničov, který letos oslavuje výročí 800 let od svého založení. Dále Šumperk, Jeseník, Zábřeh, Mohelnice, Litovel a další.
 
Navěky, navždy, doživotně
 
     K tradici vyvěšování moravské vlajky na Cyrila a Metoděje se znovu bez váhání přihlašovaly radnice ve všech oblas­tech Moravy. Za všechny: Blansko, Boskovice, brněnské městské části, Bučovice, Dačice na Moravě (Jihočeský kraj), Hodice na Jihlavsku, Hrotovice, Hrušovany nad Jevišovkou, Klobouky u Brna, Kralice nad Oslavou, (které si připomínají 400 let od vydání Bible kralické), Letovice, Křižanov (rodiště posledního moravskoslezského zemského prezidenta JUDr. Jaroslava Mezníka), Mikulčice, Miroslav, Moravská Třebová (Pardubický kraj), Moravské Budějovice, Moravský Krumlov, Náměšť nad Oslavou, Nivnice (možné rodiště Jana Amose Komenského), Strážnice, Tišnov, Velká Bíteš, Velké Opato­vice, Vizovice a Vyškov. Moravu a její vlajku podporuje také slovenská obec Cífer (partnerká obec moravské Telnice) a Jindřichovice pod Smrkem v Čechách (Liberecký kraj).
Dotaz, zda bude na radnici i letos vyvěšena moravská vlajka, považovali mnozí představitelé samospráv za zbytečný, neboť vyvěšování moravské vlajky na Cyrila a Metoděje již považují za tradici: „Navěky — navždy — doživotně, už se nás na to nemusíte ptát.“ Na mnoha radnicích visi moravské vlajka celoročně, za všechny — Nedvědice, Skrchov, Doubravník.
 
Překvapení na Svitavsku
 
     Velice záhy se začaly na naší interaktivní mapce objevovat obce, které se zúčastní iniciativy poprvé. Mezi prvními byla jihovýchodní Morava: město Bojkovice, Boršice, Hluk, Komňa, Kunovice, Suchá Loz, Starý Hrozenkov, Uherský Ostroh a Vlčnov (perla Slovácka, proslulá svými tradicemi). Zejména v době Letnic je to tradiční Jízda králů, která byla v roce 2011 zapsána do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO a mnoho dalších.
Poněkud překvapením byl okres Svitavy, který administrativně náleží již desítky let k různě se měnícím východočeským krajům. Lidé se tu ale stále cítí Moravany na Moravě. Slovo MORAVA probouzelo velký zájem, často i emoce: „Jsme taková výspa Moravy, máme k Moravě blíže, jsme Moraváci.“ Novým letošním účastníkem na tomto území je obec Karle, jejíž radnice leží již za historickou zemskou hranicí v Čechách. Následovaly další obce, především z oblasti Moravskotřebovska a Jevíčska: Bělá u Jevíčka, Dětřichov u Moravské Třebové, Gruna, Chornice, Křenov, Malíkov, Městečko Trnávka, Nedvězí (téměř celé v Čechách), Vranová Lhota…
Ani region střední a severozápadní Moravy nezůstal pozadu a hlásí jména obcí, jež se přihlásí k Moravě vyvěšením vlajky poprvé: Čechy pod Kosířem, Čelčice, Hustopeče nad Bečvou, Kožušany-Tážaly, Víceměřice…
 
Novinky
 
     Na Vysočině jsme již vloni zaznamenali značný zájem představitelů samospráv. Svoji příslušnost k Moravě dali letos nově najevo: Hodov, Mastník, Pucov (na Třebíčsku), obec Sviny (na Žďársku).
Severní Morava v kraji Moravskoslezském je nyní zastoupena také obcemi na Novojičínsku, kde v minulých letech vlála vlajka pouze ve Vražném. V průběhu měsíce března postupně potvrzovaly účast radnice Hladkých Životic, Mošnova, Ženklavy, Kunína, Frenštátu pod Radhoštěm… K Novojičínsku se připojují také zástupci dalších okresů, např. Kružberk (okres Opava) a Velká Polom (okres Ostrava-město). Nejsevernějšími obcemi jsou Velká Kraš a Vidnava (okres Jese­ník), které leží na hranici s Polskem.
Výzva Moravské národní obce byla doručována také na Znojemsko. Za všechny dosud potvrzené radnice jmenuji alespoň město Jevišovice, kde budou vlajku vyvěšovat natrvalo. Stručný výčet dále činí: Sloup, Světlá (Blanensko); Lelekovice, Rajhradice, Moravské Bránice (Brněnsko); Hlohovec, Moravský Žižkov, Starovičky, Šakvice, Vrbice (Břeclavsko); Moravský Písek, Radějov (Hodonínsko); Dřínov, Lutopecny, Rataje, Sulimov, Zlobice (Kroměřížsko); Hrušky, Kobeřice, Milešovice, Zbýšov (Vyškovsko). Z nedostatku prostoru nemohu vyjmenovávat všechny obce. Také bych nerada některou vynechala. I ta nejmenší s pár obyvateli je stejně významná jako velké město.
 
Zajímavosti
 
     Letos vyšlo najevo, že se k naší iniciativě připojilo značné množství radnic, aniž bychom o tom byli informováni. Např. Cvrčovice na Brněnsku: „Moravskou vlajku vyvěšujeme 5. července již pravidelně několik roků.“; nebo Josefov na Hodonínsku: „Moravskou vlajku vyvěšujeme, jen to nikde neprezentujeme.“ Z toho plyne, že přesný počet radnic není známý a je zřejmě o něco vyšší. Na konečné číslo si tedy počkáme necelé dva měsíce.
Na závěr chci poděkovat Vám, představitelům obcí a měst, za důvěru a podporu úsilí Moravské národní obce i za slova uznání naší práce „za Moravu“. Velmi si toho vážíme. Aktuálních 472 radnic je důkazem, že máte k tradicím, kultuře a historii hluboký vztah a jste na svoji zemi náležitě hrdí.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně MNO

 

hlavní koordinátorka vlajkové iniciativy

 
 
 
Odkazy
 
http://vlajka.moravy.eu/
http://www.moravskypatriot.eu/morava-eu/6-Fotogalerie-moravska-vlajka

5 odpovědí na “472 RADNIC – zhodnocení dosavadního průběhu iniciativy”

  1. páni Holáňová, zdravím,
    ještě asi přidejte na mapku město Holešov. Již ji vyvěsili min. 2x a asi to tak bude i letos. A obec Horní Lapač asi také, ale tam si nejsu jist. dík a pěkné deň. filip sol. 😉

  2. Děkuji za upozornění. Obec Horní Lapač dnes vyvěšení vlajky na C+M potvrdila, jak to bude v Holešově zjistíme příští týden. Zdravím, Lenka Holaňová

  3. Paní Holaňová,

    děkuji-jeme:-), dobrá práce. Jen Olomouc a Prostějov stále nic, až i rozvážní(hledal jsem vhodné – slušné slovo 🙂 Hanáci vyvěsí, je vyhráno.V Prostějově i Olomouci samozřejmě Moravské vlajky na různých místech visí, ale bohužel stále ne na radnicích.
    Ještě jednou děkuji a přejí pěkný den.
    R.K.

  4. Zdravím a chtěl bych jen dodat k historii vyvěšování moravské vlajky, že v Kyjově na Slovácku, byla moravská vlajka, tehdy ještě jen 2 barevná bez orlice, vyvěšena na radnici na C/M již v roce 2008 a od té doby pravidelně. Zdar a sílu Moravě! O.F

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *