LOŠTICE – Reportáž z 18. ročníku Slavností hudby a tvarůžků

Členové a příznivci Moravské národní obce patří již k tradičním účastníkům těchto překrásných slavností. Vzdávají čest nejen hudbě, která obohacuje náš život, ale především světoznámému místnímu kulinářskému produktu firmy A. W. spol. s.r.o., tedy Olomouckým tvarůžkům. Naše oblastní sdružení MNO Haná se pravidel­ně účastní především nedělního vyvrcholení programu oslav. Ne jinak tomu bylo také letos. Dne 30. června 2013, ve 13.00 hodin, se naše akční skupina přátel Moravy sešla na loštickém náměstí před budovou městské radnice, kterou zdobily vlajky Loštic a Moravy (žluto-červená).

 
     Naši členové a věrní příznivci byli mezi ostatními účastníky velmi lehce identifikovatelní, a to především podle mod­rých klubových triček Moravské národní obce s heslem „Za Moravu!“ na zádech a moravskou orlicí na hrudi. Místní pořa­datelé velmi oceňují aktivní účast našeho týmu — nazvaného „Moravští rytíři z Bradla“, nejen v náročných tvarůžkových kláních šestičlenných družstev.
Po slavnostním nástupu soutěžních družstev a královské ceremonii byly zahájeny přítomnými lidmi očekávané soutěže. Hned v první disciplíně, kterou bylo namotávání nitě s tvarůžkem na jazyk, naše družstvo (díky Monice) s přehledem zvítězilo. Náš tým ve složení: Monika, Pavel, Radek, Tomáš, Michal a já statečně bojoval a to se střídavými úspěchy.
Velkou pozornost přítomných lidí vzbudili Moravští rytíři z Bradla také během slavnostního aktu vyvěšení moravské vlaj­ky na stožár vedle hlavního pódia. Za zvuku fanfár a potlesku přítomných důstojně až na vrchol vystoupala naše překrás­ná, zlatem a rudou barvou krve našich předků zářící, moravská zástava.
V královské a zároveň závěrečné disciplině tvarůžkových zápolení, tj. pojídání metr dlouhého hadu dobře vyzrálých vel­kých koleček tvarůžků (v desetiminutovém limitu), náš tým obstál. Z původních 100 koleček na našem dřevěném tácu zůstalo pouhých 22. „V pojídáni toť teho moravskyho séra bele troško lepši než me domáci Hanáčti makáči, keři to všecko dokázale ‚sežrat‘.“ Naopak voňavou svačinku příliš neocenili naši přátelé z týmu Slávia Slovensko, kteří dokázali pozřít jen několik málo koleček tvarůžků. Moravští rytíři z Bradla nakonec obsadili v těchto ostře sledovaných kláních slušné třetí místo. Zaslouženě jsme byli oceněni z rukou pana hejtmana Olomouckého kraje Ing. Jiřího Rozbořila velkým balíčkem, který byl plný různých příchutí tvarůžků. K tomu jsme obdrželi také flašu dobré moravské slivovice z místní pálenice.
Během slavností jsem měl možnost pozdravit se s mnoha představiteli samospráv okolních měst a obcí, kteří nám pravi­delně vyjadřují podporu v úsilí našeho občanského sdružení o celkovou emancipaci Moravy a zvýšení zájmu, především mladé generace, o poznání bohaté moravské historie, kultury a tradic. Moc si této podpory vážíme. Velmi příjemné bylo také setkání s velkými osobnostmi moravského umění, uměleckým řezbářem a rytcem panem Jaroslavem Benešem nebo malířem a kreslířem panem Petrem Herzigem Dubickým. Oba tito skvělí umělci jsou opravdovými moravskými patrioty, kteří svůj vztah k rodné zemi dávají okolí jasně najevo, například při tvorbě svých děl.
Závěrem bych rád poděkoval pořadatelům města Loštice za organizování těchto slavností, které nám všem moravským i regionálním patriotům umožňují krásná každoroční setkávání, doprovázená kvalitní hudbou a chutným občerstvením. Mou úctu si také zaslouží všichni členové a příznivci OS Haná, kteří neváhali do Loštic přijet a skvěle reprezentovat naše sdružení před zraky lidmi naplněného náměstí.
 

Za Moravu!

Stanislav Blažek

 

předseda oblastního sdružení MNO Haná

 
 
 

2 odpovědi na “LOŠTICE – Reportáž z 18. ročníku Slavností hudby a tvarůžků”

  1. Gratuluju ke třetímu místu i když výsledek není zas tak důležitý,přesto dobré umístění vždy potěší.

    Hlavně,že jste si to společně užili a jak čtu našu obec jste se ctí dobře reprezentovali.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *