Nové vedení Společnosti pro Moravu a Slezsko

Brno | Dne 13. prosince 2013 prošlo generační obměnou vedení tradiční moravské organizace Společnost pro Moravu a Slezsko, která byla založena v období Pražské­ho jara 1968 lidmi z moravského vědeckého a akademického prostředí. Od minulé­ho týdne Společnost nově vede kroměřížský psycholog a učitel na Univerzitě Tomá­še Bati ve Zlíně David Unger společně s učitelem historie a autorem projektu Učíme o Moravě Ondřejem Hýskem a historikem Jakubem Pernesem, který se mimo jiné odborně zabývá dějinami Moravy ve 20. století. Společnost si klade za cíl odborně přispět k diskusi o dokončení a optimalizaci reformy veřejné správy.

 
     Ta je podle ní značně neefektivní s ohledem na existenci příliš mnoha samosprávných celků a dokonce unikátní sou­běžnou existenci tří typů krajů pro různé účely, což nepřispívá ke zdravé identifikaci občanů s veřejnou správou, ale na­opak k byrokratickému a korupčnímu prostředí s plýtváním veřejných financí. Dále chce nové vedení pokračovat v publi­kační činnosti a šíření zdravého patriotismu mezi obyvateli Moravy a Slezska, včetně pravidelného připomínání si výz­namných historických osobností z Moravy a Slezska z řad německy mluvících Moravanů, Židů, Romů nebo moravských Chorvatů.
Prvním předsedou Společnosti pro Moravu a Slezsko byl v roce 1968 tehdejší rektor brněnské univerzity prof. Theodor Martinec. Společnost, která tehdy měla asi 200 tisíc členů a přes 600 místních a závodních organizací, požadovala pře­měnu tehdejšího Československa ve trojfederaci Čech, Moravy se Slezskem a Slovenska. Se svým návrhem nenalezla pochopení především u pražských centrálních orgánů ani po obnovení Společnosti po roce 1989 pod vedením psychologa doc. Boleslava Bárty. Mnozí odborníci setrvání na koncepci Československa jako dvou národních států vnímají hlavní příčinu rozpadu federace. Od roku 1992 Společnost jako občanské sdružení vedl Zdeněk Tichý a pod jeho vedením dále přispívala k šíření moravského a slezského zemského povědomí v České republice.
 

PhDr. David Unger

 

předseda Společnosti pro Moravu a Slezsko

 

www.slezsko.net

2 odpovědi na “Nové vedení Společnosti pro Moravu a Slezsko”

  1. Já znám jen pana Mgr.Hýska,moc si ho vážím a tak si myslím,že nové vedení bude dobré.Bude to chtít začít od poslanců a senátorů,kteří by měli pomoci zrušit hnusné kraje z r.1949 a znovu zavést v Evropě osvědčený koncept zemských zřízení.Morava se musí znovu resuscitovat a restituovat.
    Pan dr.Pernese znám z článků pro Moravu.Je velmi sympatický a držím palce.
    Šéfa,dr.Ungera neznám,ale vzhledem k tomu,že je obklopen skvělými lidmi,má u mně také zelenou.
    Moc zdraví doc.dr.p.Strnad,CSc.,Brno

  2. Konečně někdo chce bránit Moravu. Vždyť Moravu uznávali i Němci za okupace. To se ale nelíbí cajzakum. Kdo by na ně dělal!!!!!
    Ji z

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *