O Moravské vesničce

Byla jednou jedna malá moravská vesnička. Byla to, milé děti, zmenšenina dooprav­dické vesničky, takové, jaké kdysi v dávných dobách bývaly na Moravě. Ve volných chvílích ji ze dřeva vyrobil hodný pan Miroslav Mužík z Blanska pro svého synka; a taky pro všechny ostatní děti, ale i pro jejich rodiče jako zdroj poučení i zábavy… Tady končí pohádkový začátek, dále už jen realita:
 
„Nevím, co mám dělat dřív: instalovat další části vesničky, dodělávat nové, rozpra­cované moduly vesničky nebo spravovat věci poškozené stěhováním. Musím opravit některé figurky, to víte, děti, chtějí si na postavičky sáhnout….“

     „Pracuji na novém osvětlení, mám domluvené stmívací světlo, které bude simulovat den a noc, aby pak večer nád­herně vyniklo vnitřní osvětlení jednotlivých domků i venkovních scenérií moravské vesničky. Tři měsíce byla vesnička vystěhovaná, teď se konečně vrací zpátky, spoustu věcí dodělávám za pochodu, něco je ještě nevybalené v krabicích. Zkrátka potřeboval bych, aby den měl 48 hodin,“ odpovídá pan Mužík na mou otázku, kam se poděla moravská vlajka, kterou tu kdysi míval vystavenou na zdi. „Jestli máte chvilku čas, ta vlajka je ještě v krabici, dám ji na zeď tam co by­la,“ požádal mě pan Mužík o strpení, ráda jsem souhlasila a nabídla pomoc při instalaci vlajky. Jak se nám to podařilo, je vidět na snímcích. Chvíli jsme ještě povídali a pan Mužík mi zapózoval s vlaječkou. Prohlédla jsem si celou výstavu a odcházela s pěkným pocitem, že symbolem moravské vesničky je a stále bude moravská vlajka.
Po třech měsících odmlky je opět pro veřejnost otevřena stálá výstava MORAVSKÁ VESNIČKA s Betlémem, na Kapucín­ském náměstí v Brně. Je celá vyřezaná ze dřeva a zobrazuje vesnický život na přelomu 18. a 19. století. Najdete zde domky, školu, zámek, hospodu, mlýn a kolem osmi set figurek lidí i zvířátek, z nichž značná část je pohyblivá. K vidění jsou také různí řemeslníci při práci, například kovář, kolář, bednář, mlynář. Můžeme sledovat zemědělské práce, taneč­ní zábavu nebo procesí.
Vemte s sebou děti a běžte se podívat na unikátní pohyblivou moravskou vesničku s moravskou vlajkou.
 

Na návštěvě ve vesničce pobyla

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně MNO

 
PS
 
Brno, Kapucínské náměstí č. 5
Otevřeno Po-Ne, 9.00 — 18.00 hodin
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 odpovědi na “O Moravské vesničce”

  1. Krásné, dnes jsem šla kolem ale bohužel jsem o této výstavě nevěděla. Před pánovým výkonem smekám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *