BOSKOVICE – Minireportáž z výpravy a setkání MNO Blanensko

V neděli 13. dubna 2014 část členů a příznivců místního sdružení MNO Blanensko uskutečnila přípravnou cestu 10. ročníku PUTOVÁNÍ MORAVOU, které se uskuteční v sobotu 7. června 2014 ze Skalice nad Svitavou. Naše společná výprava proběhla přesně podle plánovaného harmonogramu budoucího červnového Putování. Sraz byl před železniční stanicí Skalice nad Svitavou v 9.45 hodin. Bohužel nám ale nepřálo počasí — pršelo. Přesto se naše skupina, posilněná o novou příznivkyni Jolanu z Prahy (jež pracuje na Moravě) a slovy „nejsme přece z cukru“, vydala na cestu po červené značce, která nás vedla podél říčky Bělá k Pilskému údolí.

 
     V chladném a deštivém počasí nám přišel vhod „Moravský penicilín“. Skot Alexander Fleming by se dozajista divil z čeho jej vyrobil Moravan Rudolf Jelínek. Následně jsme po červeném značení vystoupali hezkou lesnatou krajinou přímo k boskovickému hradu, který patří nejen pro svou bohatou historii k předním na Moravě. Z hradu jsme se rozhlíželi po opravdu překrásných výhledech do okolí. Byl vidět i vzdálenější Malý Chlum, kam začátkem září 2014 plánujeme 1. ročník Výstupu moravských patriotů. Zde jsme si také prohlédli konečnou verzi menšího kresleného obrázku (nálepky), pracovně nazvaného Emancipace Moravy. Autorkou je příznivkyně našeho místního sdružení, slečna M. Sedláčková. Dále bylo konstatováno, že jsou připravené a vytisknuté pamětní listy, které nám graficky zhotovil další náš příznivec, A. Klíma. Obojí tj. nálepku Emancipace Moravy i pamětní list dostane každý účastník Putování Moravou (7. června) přímo před branou boskovického hradu.
Po prohlídce tohoto krásného, romantického a starobylého moravského hradu jsme šli dolů do Boskovic. Průvodce nám opět dělali déšť a vlezlé chladno. Na úpatí hradního kopce nás menší brána zavedla do místní opravené židovské čtvrti. Zde je naplánováno, že účastníci našeho výšlapu navštíví zcela zrekonstruovanou synagogu. Následně jsme si na náměstí, poblíž boskovické radnice, sedli do jedné restaurace a trochu se občerstvili. Zároveň jsme si tu udělali takové menší neformální výjezdní jednání místního sdružení Blanensko. Probrali tu pár záležitostí ohledně MNO a místního sdružení. Například grafického návrhu loga (A. Klíma) a hotového banneru (J. Studeník), akce vlajka v našem regionu, kterou zde řídí Antonín Ševčík. Dohodli jsme se také, že řádné zasedání místního sdružení MNO Blanensko uspořádáme do konce května.
Závěrem jsme se vydali směrem k zdejší železniční stanici, poblíž které jsme se ještě stihli vyfotit s moravskou žluto-červenou vlajkou u sousoší sv. Cyrila a Metoděje, patronů Moravy. Poté nás delší moderní RegioJet ČD odvezl zpět na nádraží do Skalice nad Svitavou. Nutno dodat, že díky Jolaně, kterou jako první napadlo, že zadní neoznačená část právě dorazivší soupravy se vrátí do Skalice a přední bude pokračovat do Velkých Opatovic. Budoucí účastníci Putování Moravou pozor! Tato záludnost vás také může potkat. Myslím, že náš místní tým Za Moravu v neděli jasně prokázal, že nějaká nepřízeň počasí (či jiná nepřízeň osudu) nás neodradí bojovat za emancipaci Moravy a Moravanů. Nejenom v našem regionu, ale ani jinde.
Následující čtyři fotky berte jako první pozvání místního sdružení MNO Blanensko na 10. ročník PUTOVÁNÍ MORAVOU. Další podrobnější informace budeme postupně zveřejňovat na webu a facebooku MNO, včetně facebooku MNO Blanen­sko.

Vladimír Novotný

 

předseda místního sdružení MNO Blanensko

 
 
 

Cesta podél říčky Bělá. V sobotu 7. června se touto hezkou moravskou krajinou společně projdeme, co říkáte?

 
Část legendy, kterak boskovický Velen dostal od moravského knížete erb a panství.

 
Kompletní příběh je vystaven v hradní síni, včetně několika hmotových rekonstrukcí hradu.

 
Účastníci přípravné cesty 10. ročníku Putování Moravou (akce proběhne 7. června). Jedno z nejvýše přístupných míst hradu. Zleva: Vladimír Novotný, Jaroslav Zaoral, Michael Doskočil a Jolana.

 
Jeden z nemála parádních hradních výhledů. Lákají vás? V pozadí Malý a Velký Chlum, obojí místně označováno jako Moravská prsa.

 
Slečna Marie Sedláčková, příznivkyně MS Blanensko hezky zpracovala výroky T. G. Masaryka k Moravě.

 
Tyto názory prvního prezidenta jsou platné i dnes.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *