MODŘICE – Navázali jsme spolupráci se sdružením Morava krásna zem

Dne 29. března 2014 proběhlo v Modřicích u Brna druhé jednání mezi slovenským sdružením Morava krásna zem (MKZ) a Moravskou národní obcí (MNO). Slovenskou stranu zastupovali: Ján Chúpek, předseda MKZ, Mgr. Ľubomír Kľúčik, ředitel MKZ a Jana Muráňová, místopředsedkyně MKZ. Moravská národní obec byla zastoupena Ing. Jaroslavem Krábkem, předsedou MNO a Vladimírem Novotným, členem Společ­né rady MNO. Slovenští přátelé nás informovali o připravovaných aktivitách a plá­nech MKZ na letošní rok, včetně příprav na 2. ročník festivalu Morava krásna zem. Byla dohodnuta účast MNO na zmíněném festivalu, kde také proběhne slavnostní podepsání Memoranda o spolupráci MKZ — MNO.

 
www.moravakrasnazem.eu
 
     Celková jednání probíhala ve velice přátelské atmosféře a bylo patrné, že naše vzájemné názory a pohledy na různá témata a dění jsou si podobná. Jasně se zde ukázalo, že Moravané a Slováci vždy najdou společnou řeč, což nás pozitiv­ně naladilo. Velice hezky nám při jednání pan Kľúčik vysvětlil, co znázorňuje grafická značka a barvy MKZ.
 
Logo
 
Grafická značka je symbolom troch lieskových Svätoplukových prútov v postmodernom vyobrazení sťaby „bumerangy“, ktoré sa pôvodne vyrábali z dreva (bumerangy sa používali na lov, ale aj ako hudobné nástroje a hračky). „Svätoplukove bumerangy“ sú odkazom z Veľkej Moravy. Odkazom, že je potrebné:
 
• hľadať jednotný názor a porozumenie medzi ľuďmi, hľadať možnosti vzájomnej spolupráce
• vracať sa do histórie formou zážitku a hry, pripomínať si význam a hodnoty tradícií, zvykov a obyčajov zo života ľudí vidieka, ktorí tvoria krajinu
• informovať o kultúrnom dedičstve, ktoré nám ponúka vzorce na zvyšovanie zodpovedného a čestného správania, trpezlivosti, dobroty a lásky
 

 
Barvy
 
Farby: modrá, červená a žltá — farby MORAVA KRÁSNA ZEM.
 
Modrá farba — MORAVA | Je symbolom vody, ktorá je základom života. „Sine aqua deest vita!“ Bez vody niet života. Morava vznikla na podmáčanej pôde, popri rieke, ktorá nesie rovnomenný názov. Modrá farba symbolizuje pokoj, dôveru a tradíciu.
 
Červená farba — KRÁSNA | Je symbolom vášne a prudkého vzplanutia. Červenou farbou je znázorňované srdiečko, ako nositeľ emócií. A práve tie sú pre šíriteľov kultúrneho dedičstva formou folklóru, hudby, tanca, ale aj zvykoslovia, či ostatných prvkov nehmotného dedičstva veľmi dôležité. Nie lacný vonkajší vzhľad, ale krása človeka vo svojom vnútri, vo svojej duši! Červená farba krásnej Moravy je aj odrazom červenej farby vína ako symbolu prebudenia.
 
Žltá farba — ZEM | Morava je žírna a úrodná krajina, je dokonalým spojením SLNKA a ZEME. Je dôkazom úprimného vzťahu človeka k pôde a k vidieku. Človeka, ktorý žije v úzkej symbióze s prírodou, človeka plného očakávaní a nádejí. Morava je krajinou slnka, úrodnej zeme a zlatého moku.
 

 
Hlavní cíle slovenského sdružení Morava krásna zem
 
• zachovávat, rozvíjet a propagovat prvky a projevy hmotného a nehmotného kulturního dědictví Moravy
• sdružovat občany, kteří se hlásí k moravské národnostní menšině na Slovensku a lidí z celého světa, kteří mají pozitivní vztah k moravským tradicím i současné kultuře
• organizovat akce zaměřené na prezentaci Moravy, především jejich kulturních hodnot, přírodních krás a historických faktů
• napomáhat rozvoji venkova a cestovního ruchu na Moravě
• iniciovat a podporovat přeshraniční spolupráci mezi slovenskými a moravskými subjekty
 

 
Další informace o akcích MKZ a vzájemných střetnutích s MNO
 
BRNO – Jednání o spolupráci s DFS Dúbravček (5. října 2013)
PLEVNÍK-DRIENOVÉ – Reportáž z Festivalu moravskej kultúry a tanca (5. července 2013)
 

Vladimír Novotný

 

člen Společné rady MNO

Jedna odpověď na “MODŘICE – Navázali jsme spolupráci se sdružením Morava krásna zem”

  1. Moravani a Slováci, dobří súsedi / Slováci a Moravania, dobrí susedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *