Sbírka na Libušín

Asi žádného Moravana neminula smutná zpráva, že jedno z děl architekta Dušana Jurkoviče, dřevěnou turistickou chatu Libušín na Pustevnách, zachvátil rozsáhlý požár. Plameny velkou část kulturní památky včetně bohatě zdobené unikátní jídel­ny nenávratně zničily, ovšem již krátce po tragické události se začalo hovořit o ob­nově této stavby.
Moravská národní obec pořádá pro své členy a sympatizanty sbírku na obnovu, po­případě úhradu dodatečných nákladů souvisejících s obnovou chaty. Příspěvky mů­žete posílat na účet MNO: 2900076325/2010, při převodu uveďte zprávu pro pří­jemce: Sbírka Libušín.

 
     V rámci MNO bude sbírka probíhat do 31. května 2014, vybraná částka poté bude jménem MNO předána Valašskému muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které je správcem chráněných objektů na Pustevnách. Na účtě pro veřejnou sbírku na obnovu Libušína bylo dne 4. dubna 2014 již více než 3 miliony korun.
Libušín spolu s vedlejší Maměnkou patří k nejznámějším Jurkovičovým stavbám na Moravě. Otevřen byl v roce 1899. Interiér zdobily fresky a sgrafita s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům pat­řily secesní lustry, příborník, skleník a hodiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *