Morava ve svátek otevírá své poklady

Zvykli jsme si už, že na moravských radnicích je v nejvýznamnější moravský svá­tek, v Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, vyvěšována moravská vlajka. Oslavit moravský svátek by však nemělo skončit pouhým vyvěšením moravské vlaj­ky. Naše sdružení Moravská národní obec — ZAMORAVU.EU, má dlouhodobý záměr probudit zájem lidí o Moravu, její historii, kulturu a tradice. Proto jsme v letošním roce položili zvýšený důraz na doprovodnou akci vlajkové iniciativy: zpřístupnění místních muzeí a pamětihodností za zvýhodněné vstupné a usnadnit tak zájemcům o historii přístup k pamětihodnostem Moravy.

 
Motto:
 
     „V zrcadle minulosti patře přítomnost, pohlížeje k budoucnosti, pokud zrak stačí. Není národa osvíceného, jenž by památek a pokladů slavných svých předků nehledal.“ (Jan Tiray — dějepisec, autor Vlastivědy moravské, žák Leoše Janáčka, zakladatel muzea města Velké Bíteše, čestný občan Velké Bíteše.)

 
     Děkujeme všem zástupcům muzeí a památek, kteří nám vyšli vstříc a umožnili tímto způsobem našim spoluobčanům snáze a lépe poznat svůj domov, místo, kde žijeme, svou zemi. Moravská národní obec si této vstřícnosti nesmírně po­važuje. K prohlídce svých uměleckých a historických sbírek dne 5. července 2014 Vás zvou tato muzea (členěno abe­cedně podle měst):
 

Boskovice Muzeum Boskovicka (Krajinou sedmizubého hřebene)
Brno Moravská vesnička a betlém
Brtnice Valdštejnský dům
Zámek Brtnice
Břeclav Lichtenštejnský dům
Zámeček Pohansko
Dolní Kounice Zámek Dolní Kounice (podpora)
Klášter Rosa coeli
Židovská synagoga
Židovský hřbitov
Fulnek Boží muka Cyrila a Metoděje (+ město)
Jemnice Kostel sv. Víta s podzemím
Klobouky u Brna Národopisné muzeum
Mikulčice Slovanské hradiště
Mikulov Pěchotní srub MJ-S 29 „SVAH“
Olomouc Arcidiecézní muzeum
Vlastivědné muzeum
Muzeum Matice Svatokopecké
Tišnov Müllerův dům (Muzeum Tišnova)
Uničov Šatlava (Muzeum vězeňství)
Muzeum U Vodní branky
Expozice k dějinám minoritů
Muzeum baroka
Uničovská radnice (půda a věž)
Arboretum Paseka Makču Pikču
Zábřeh Tvrz Nemile

 

Neváhejte a naplánujte si výlet za poznáním Moravy!

 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

Jedna odpověď na “Morava ve svátek otevírá své poklady”

  1. Vážení členové a příznivci Moravské národní obce, museli jsme ze seznamu pamětihodností stáhnout světovou památku UNESCO — kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Spolupráce mezi členy místního sdružení MNO Horácko a památkovými pracovníky ze Žďáru nad Sázavou byla PRAŽSKÝM památkovým ústředím ZAKÁZÁNA. Přesto bude poutní kostel na Zelené hoře dne 5. července 2014 v 13.30 a v 16.30 hodin veřejnosti zdarma přístupný tak, jak vyjednalo MNO Horácko. Věříme, že lepší spolupráci do příštích let navážeme s Biskupstvím brněnským, jakožto novým majitelem památky.

    http://zamoravu.eu/2014/06/zdar-nad-sazavou-prohlidka-poutniho-kostela-na-zelene-hore-5-7-2014/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *