OTROKOVICE – Moravská národní obec má již třetí oblastní sdružení

Ve čtvrtek 9. října 2014 se v Otrokovicích sešli předsedové tří místních sdružení Moravské národní obce: Michal Navrátil (předseda místního sdružení MNO Slovácko-Valašsko, působícího na Zlínsku), Ing. Hynek Rusňák (předseda místního sdružení MNO Politaví, působícího na Bučovicku) a PhDr. David Unger (předseda místního sdružení MNO Kroměřížsko). Dohodli se na vytvoření oblastního sdružení MNO pod názvem Jihovýchodní Morava. Předsedou nové oblasti byl zvolen PhDr. David Unger. Nové oblastní sdružení působí na Slovácku, Valašsku a jižní Hané, zhruba v okre­sech Hodonín, Uherské Hradiště, Kroměříž, Vsetín, Zlín a východní části okresu Vyškov.

 
     Přivítáme všechny případné zájemce o členství a jakoukoli pomoc promoravské činnosti z jihovýchodní Moravy. Ozvěte se, prosím, na mail unger@zamoravu.eu. Vaši aktivní pomoc Morava potřebuje!
 
     Proč nespadají místní sdružení na jižní Hané (Kroměřížsko a Politaví) pod již existující oblast Haná? Oblast Haná si zvolila svůj název na základě etnografické oblasti. Úskalí je v tom, že kulturně Haná sahá až do Brna (městská část Brno-Líšeň), jižně na Kloboucko a Hustopečsko a fakticky až ke Zlínu (Otrokovice a Kvítkovice byly už hanácké dědiny). Pokud by se Haná brala podle jazyka, sahala by až k Jihlavě, po městečko Brtnice u Jihlavy. Jižní hanácké kraje se od těch ostatních hanáckých, například jazykově, svými tradicemi a povahou lidí mírně odlišují a upřednostnili jsme do­pravní spádovost. Od nás je nejblíže a nejrychlejší spojení do Zlína a do Brna, Olomouc je pro nás z ruky a daleko. Nic­méně chystáme se podpořit v organizaci Moravský den v Olomouci.
 
     Na fotografii jsou předsedové místních sdružení v oblasti Jihovýchodní Morava s předsedou MNO Ing. Jaroslavem Krábkem.
 
 
 

Zleva: Hynek Rusňák, David Unger, Jaroslav Krábek, Michal Navrátil

Jedna odpověď na “OTROKOVICE – Moravská národní obec má již třetí oblastní sdružení”

  1. 1) MNO Brněnsko (Ing. Radek Veselý) = MNO Blanensko, MNO Brno, MNO Brno-Medlánky, MNO Mladá sajtna
    2) MNO Haná (Stanislav Blažek) = MNO Olomoucko, MNO Přerovsko, MNO Sever, MNO Uničovsko
    3) MNO Jihovýchodní Morava (PhDr. David Unger) = MNO Kroměřížsko, MNO Politaví, MNO Slovácko-Valašsko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *