VYZDOBÍME – Nová iniciativa Moravské národní obce

Iniciativa VYZDOBÍME si klade za cíl navrátit tzv. Moravskou hvězdu do rodné země jejích tvůrců. Jedná se o fenomén, který se Moravě a vůbec celé České republice dlouho vyhýbal. Po celém světě je „Moravian star“ pojmem nedílně spjatým právě s Adventem a Vánocemi. Přitom to byla právě naše vlast, z které vzešly ušlechtilé ideály evangelické církve Moravských bratří. Díky jejich dobrosrdečnosti, skromno­sti a pracovitosti se šířily světem spolu s Moravskou hvězdou — od Grónska, přes Ameriku, po Indii. Moravskou hvězdu vnímáme jako další důkaz toho, že „Morava nikoli mečem a ohněm, ale vírou a moudrostí neustále přispívá celému světu“.
 

 
Moravská hvězda, ozdoba s krásnou historií
 
     Zajímáme-li se o Moravskou hvězdu, nutně se musíme souběžně zajímat i o Moravskou církev — neboli Moravské bratry (Moravian Church / Moravian Brethren), po kterých dostala hvězda své jméno. Evangelíci, Moravští bratři, jsou samostatnou součástí Jednoty bratrské. Tato protestantská církev vznikla asi 50 let po upálení mistra Jana Husa v Kostnici († 1415) a navazuje na významné představitele církve — Jana Blahoslava a Jana Ámose Komenského. Po bitvě na Bílé hoře (8. listopadu 1620) se její členové skrývali. V roce 1722 jím bylo hrabětem Zinzendorfem umožněno založit komunitní vesnici v Horní Lužici, kterou nazvali Ochranov — „místo, které střeží Bůh“, německy Herrnhut. Dne 17. června 1722 zde moravský tesař Kristián David z Ženklavy porazil první strom, aby mohlo být vybudováno nové osídlení. Brzy se obec stala centrem náboženských uprchlíků z Moravy a Čech. Jen ze Suchdolu nad Odrou sem emigrovalo okolo 280 rodin. Zatímco děti zůstávali ve školách Moravské církve, jejich dospělí příbuzní cestovali za oceán na misie.
     Právě církevním školám se přičítá počátek Moravské hvězdy. Žáci v rámci výuky matematiky a geometrie vytvářeli papírové modely hvězd a je docela možné, že takovýto model byl i součástí některého závěrečného projektu nebo zkoušky. Tyto hvězdy pak byly posílány jako připomínky domoviny do Ameriky. Nejstarší zmínka o hvězdě jako dekoraci pochází z roku 1747. Jisté barevné hvězdy měly svítit v oknech budov moravské komunity v USA, kterou vedl pan Haag. Není ovšem známo, jaké měly tvar a zda byly tyto hvězdy předchůdkyněmi ozdobné hvězdy zdokumentované o celé století později. První skutečně doložená zpráva o výrobě a použití Moravské hvězdy pochází z roku 1821. Při příležitosti 50. výročí chlapecké školy v hornolužické obci Niesky, vytvořili moravští studenti k dekorativnímu osvětlení papírové hvězdy se 110 hroty, tvarovanými jako protáhlé pyramidy. Další zpráva z roku 1842 hovoří o svíčkami osvětlených hvězdách, které byly vyrobeny k oslavě 100. výročí tamějšího církevního sboru. Toho roku je zaznamenán také vánoční strom, ozdobený hvězdami (Williamsburg, Virginie, USA). I když Moravská hvězda mohla připomínat hvězdu betlém­skou, neměla zpočátku s Adventem a Vánocemi nic společného. Jednalo se o dekoraci, oblíbenou především pro svůj estetický půvab.
     Svátečním symbolem, podobně jako adventní věnec se čtyřmi svícemi, se stala hvězda poprvé v roce 1867. Hermann Bourquin, bývalý žák ze školy v Niesky, vyrobil hvězdu z papíru pro svoje rodiče v Herrnhutu a studenti chlapecké školy jimi začali zdobit internátní pokoje. Kolem roku 1880 začal hvězdy vyrábět knihkupec Peter Verbeek, absolvent školy Moravských bratří. (Obchod rodiny Verbeeků, Herrnhuter Sterne GmbH, je nabízí doposud.) Na konci 19. století se Moravská hvězda rozšířila do všech domácností i kostelů Moravské církve (v Ochranově je poprvé zmíněna při 1. neděli adventní roku 1891). Tradiční provedení hvězdy (různých velikostí a barev) se ustálilo na 26 hrotech, jejíž základ tvoří Archimédovské těleso, tzv. Rhombicuboctahedron. Existují však i netradiční verze se 6 až 100 hroty. V poslední době je papírový materiál hvězdy nahrazován plastem, přičemž místo vrcholového cípu slouží pro zavěšení a elektrické osvětle­ní. Moravská hvězda se vyvěšuje od 1. neděle adventní (neděle mezi 27. listopadem a 3. prosincem) až do svátku Tří Králů (6. ledna).
     Závěrem je možné zmínit odpověď prof. Jiřího Černíka na přednášce na US Embassy v Praze roku 2005. Na dotaz, zda je možné, že dnešní Moravští bratři (Moravian Brethren) v Americe ještě vědí, odkud vlastně pocházejí a kde jsou jejich kořeny, odpověď zněla následovně: „Ano, církev Moravských bratří v Americe velice dobře zná svůj původ a jsou dodnes hrdí na malou zemi uprostřed Evropy, odkud pocházeli jejich předkové.“ V roce 1731 byla Moravskými bratry v Bethlehemu v Pensylvánii (USA) založena Moravská akademie (Moravian Academy) — církevní škola, která existuje dodnes. Pokračují zde v pedagogické tradici Moravana, Jana Ámose Komenského — otce moderního vzdělávání. Barvy školy jsou ryze moravské: červená a zlatá. Používají se na školních mikinách, kravatách, kšiltovkách… Oblíbené barvy Moravských hvězd jsou rovněž zlato-červené (barvy země Moravy). Moravskou hvězdu má v logu například americká Moravian College.
 

Informace byly převzaty zejména z e-shopu

 

www.moravskahvezda.eu

 
 
 

Vyzdobíme — iniciativa Moravské národní obce

 
Darovaná Moravská hvězda — Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa — Oblastní charita Rajhrad

 
Moravská hvězda od německé firmy MAD PAPIER rozzářila olomouckou radnici — prostřednictvím tohoto gesta se vrátila na Moravu

 
Olomoucká firma plná moravských hvězd s novou Moravskou hvězdou

Jedna odpověď na “VYZDOBÍME – Nová iniciativa Moravské národní obce”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *