Stanovisko MNO ke článku v časopisu Reflex

Dne 19. ledna 2015 jsme zveřejnili aktualitu týkající se vyznačení moravské hra­nice na Olešnicku. V souvislosti s touto událostí jsme byli osloveni internetovým deníkem Hlas Ruska o poskytnutí odpovědí na sedm otázek k tomuto tématu. Přes určité obavy z možného zneužití jsme odpovědi zaslali, přičemž na otázky, které se netýkaly Moravy, jsme zcela záměrně odpověděli neutrálně. Nejedná se o oblast našeho zaměření a nechceme se do této problematiky zaplétat. Otázky i od­povědi byly následně v nezměněné podobě zveřejněny na webu tohoto média. Brzy se ovšem objevily reakce, které z pouhé existence článku vyvozovaly nepodložené až nesmyslné konstrukce.

      Příkladem může být samotný název článku v časopisu Reflex „… Rusům se to líbí“, ve kterém jsme dokonce označováni za „národovce“. Hysterii čišící ze skutečnosti, že jsme si dovolili poskytnout rozhovor někomu, kdo má v názvu slovo „Rusko“, považujeme za přehnanou a a zpochybňující serióznost tohoto periodika.
     Připomínáme, že Moravská národní obec dlouhodobě usiluje o uchování historického povědomí a zlepšení postavení Moravy jakožto tradičního regionu České republiky a Evropské unie, se kterými sdílíme společensko-kulturní normy a tradice. Domníváme se však, že žijeme v názorově otevřené společnosti, nemáme tedy problém komunikovat i s někým, kdo má jiné názory než my, samozřejmě v souladu s právními normami. V době, kdy lze zneužít takřka každé vyjádření, bychom jinak nemohli od­povídat na dotazy prakticky nikomu.
 
Přehled ohlasů médií
 
• ČT: Zvláštní dopravní značky, In: Události v regionech (Brno) /v čase 19:30/, 22. ledna 2015
• ČT: Minaříkův týden, In: Týden v regionech (Brno) /v čase 14:43/, 24. ledna 2015
• Jiří JUST: Nejsme separatisté, chceme svá práva, zní z Moravy, In: Rádio Hlas Ruska, 25. ledna 2015
Nejsme separatisté, chceme svá práva, zní z Moravy, In: ac24.cz, 25. ledna 2015
• Daniel BARET: Moravští národovci: „Nechceme se stát beztvarým Východem Česka“…, In: reflex.cz, 25. ledna 2015
• Jakub ZELENKA: Neobáváte se nařčení ze separatismu? ptá se Hlas Ruska…, In: lidovky.cz, 29. ledna 2015

2 odpovědi na “Stanovisko MNO ke článku v časopisu Reflex”

  1. Jé Reflex, tak to su klidný,:) to su hodně klidý :D. No každopádně děkujeme za info, tento časopis už nikdy nekoupíme.

    P.S. kde se v nich bere tolik zla, histerie…..a hlavně proč?

  2. Každá propagace Moravy je dobrá. I ta negativní z Reflexu. Aspoň se v časopisu Reflex Pražáci dozví, že kromě Prahy existuje i Morava.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *