BRNO – Jednodenní výstava „Zemská sněmovna v zrcadle své doby“

V pátek 20. února 2015 proběhne v Brně výjimečná jednodenní výstava s názvem „Zemská sněmovna v zrcadle své doby“. Expozice proběhne ve foyer budovy něk­dejší moravské zemské sněmovny (dnes Ústavní soud) na Joštově ulici 8. Pozor, vchod kočárovým vjezdem z ulice Česká! Výstava nabídne jedinečnou příležitost ke zhlédnutí artefaktů z roku 1878, které byly nalezeny za závěrečným kamenem budo­vy při stavebně-historickém průzkumu. Jedná se především o unikátní fotografie stavby včetně interiérů sněmovny, průběhu stavebních prací, modelů soch na atice, plány podepsané architekty budovy, seznam stavitelů a umělců, dobový tisk, doku­menty z činnosti zemského sněmu a skleněná dóza s dobovými mincemi.

 
     Předměty, které byly uzavřeny ve schránce a uloženy ve zdi téměř 135 let, je možné bez rizika poškození v běžných podmínkách vystavovat pouze po velice krátkou dobu, proto je výstava jednodenní a po jejím skončení budou artefakty opět deponovány v Moravském zemském archivu.
 
Vstup volný
 
09.00 až 18.00 hodin
 
Komentované prohlídky
 
09.30 hodin
11.30 hodin
13.30 hodin
15.30 hodin
17.30 hodin
 

Znak Moravského markrabství na průčelí moravské zemské sněmovny v Brně. Kamenný reliéf z let 1875 až 1878 je vytesán v heraldickém šrafování: tečkovaně = zlatá, svisle = červená, vodorovně = modrá. Jedná se o nejpřesvědčivější důkaz používání zlato-červeného šachování orlice moravskou zemskou samosprávou. Podle dobových pramenů z 19. a 20. století vlály na sněmov­ních stožárech na střeše rovněž žluto-červené zemské prapory.

2 odpovědi na “BRNO – Jednodenní výstava „Zemská sněmovna v zrcadle své doby“”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *