RATAJE – Žehnání hasičského praporu

Dne 10. května 2015 proběhlo slavnostní žehnání nového praporu Spolku dobrovol­ných hasičů v Ratajích u Kroměříže. Akce za podpory obce Rataje začala pochodem od místní hasičky do kostela sv. Petra a Pavla, kde proběhla mše a prapor byl po­žehnán. Celou cestu průvod doprovázeli mladí hasiči s českou (státní) a s morav­skou vlajkou. Obě vlajky i s novým praporem zdobily schůzi, které se účastnili i zástupci hasičů z okolních obcí, vedení obce Rataje i představitelé dalších místních spolků. Po obědě měl pro veřejnost přednášku člen místního sdružení MNO Slovác­ko-Valašsko a člen Společnosti pro Moravu a Slezsko, historik PhDr. Marek Pavka, Ph.D.

 
     Hovořil o zapomenutých moravských osobnostech: Anton Schrötter von Kristelli, rodák z Olomouce, který vynalezl bezpečnou sirku; Jaromír von Mundy, rodák z brněnského hradu Veveří, který po velkém požáru Ringtheatru ve Vídni v roce 1881, kdy zahynuly stovky lidí, vybudoval ve Vídni záchrannou službu a poprvé na světě integrovaný záchranný systém. Následovala další přednáška z předbělohorské historie dědin Rataje, Popovice a Sobělice, o velkém požáru v roce 1618 a dobovém kontextu, kdy olomoucké biskupství v Kroměříži spolupracovalo s tamní Jednotou bratrskou. Tu přednesl místní rodák Ing. Miroslav Odstrčilík. Připomněli jsme si tak při této slavnostní příležitosti v moravské obci Rataje dvě zajímavé historické epochy, kdy Morava vynikala svou náboženskou tolerancí, vědeckou a ekonomickou vy­spělostí — 16. a počátku 17. století a 19. století.
 

PhDr. David Unger

 

předseda regionu MNO Kroměřížsko

 

předseda Společnosti pro Moravu a Slezsko, z. s.

 
 
 

2 odpovědi na “RATAJE – Žehnání hasičského praporu”

  1. Chtěl bych touto cestou v zastoupení Spolku dobrovolných hasičů z Rataj u Kroměříže poděkovat panu Mgr.Janu Studeníkovi,za profesionálné zpracovaný obrazový materiál dokumentující zčásti naši velkou slavnost svěcení hasičského praporu,jež se konala v neděli 10.května 2015.Ještě jednou uznání a poděkování pane magistře Studeníku přijměte od nás hasičů z Rataj.Sláva a věrnost naší rodné zemi, Moravě. Ladislav Běhal za SDH Rataje

  2. Děkuji Vám, velice mne to potěšilo. Zdravím SDH Rataje. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *