ŽDÁNICE – Prohlídka Vrbasova muzea

K doprovodné výzvě Moravské národní obce ke zpřístupnění místních pamětihod­ností se připojuje Vrbasovo muzeum ve Ždánicích. Dne 5. července 2015 bude pro veřejnost na probíhající výstavy vstup volný. Městské muzeum bylo založeno ždánickým učitelem a historikem Jakubem Vrbasem. Základ jeho první soukromé sbírky tvořily nálezy ždánického notáře JUDr. Martina Kříže, jenž byl koncem 19. století uznávaným a vysoce hodnoceným badatelem v oboru archeologie.
 
„Pozlatit by se měly každé ruce, které zachraňují v obcích staré památky! Ždáni­čané! Udržte si muzeum na paměť svých předků!“ (Jakub Vrbas)

 
     Vrbasovo muzeum ve Ždánicích sídlí v 11 místnostech přízemí renesančního zámku, který dal postavit Oldřich z Kou­nic koncem 16. století. Uvidíme zde jak původní vybavení zámku a zámecké Seidlovy vily, tak sbírku místního učitele a historika Jakuba Vrbase. Další zajímavostí jsou pohyblivé modely vodních a větrných mlýnů, parních strojů a lokomobil (předchůdců traktorů), středověké vesničky, funkční věžní hodinový stroj ze zdejšího kostela atd. V expozicích se nachází archeologické, přírodovědné, národopisné, etnografické, keramické, numismatické a napoleonské oddělení, památky na generála Laudona († 1790), jehož potomci bydleli od roku 1939 v zámecké vile ve Ždánicích. Kromě toho se ve výstavních sálech muzea a zámecké vily konají krátkodobé tematické výstavy. Prohlídka je doplněna (dle zájmu) výkladem. Součástí muzea je i zámecká kaple z roku 1539, zachovaná na původním místě, kde v minulosti probíhaly mše i svatební obřady zdejší šlechty. Upozorňujeme také na Síň sportu.
     Síň sportu je stálou expozicí ve dvou místnostech bývalého depozitáře městského Vrbasova muzea v zámecké Laudo­nově vile. Na založení síně se podíleli Iva Stafová-Zajíčková, několikanásobná mistryně ČR a Evropy v cyklistice, a V. Hozdecký, tehdejší kustod muzea. Do expozice věnovali trofeje významní českoslovenští olympionici a sportovci, jako například paní Dana Zátopková, Anna Matoušková, Helena Fibingerová, Blanka Paulů, Jan Smolík aj. Najdeme zde také medaile ždánických sportovců a mažoretek ze Ždánic. Nejcennější exponát, cenu „Atleta století“, která byla udělena in memoriam Emilu Zátopkovi, věnovala paní Zátopková zdejšímu muzeu při slavnostním otevření Síně sportu v březnu 2007.
     Dodáváme, že paní Iva Stafová-Zajíčková, která byla donedávna starostkou města Ždánice, založila ve městě tradici vyvěšování moravské žluto-červené vlajky na radnici. Zveřejňujeme také foto stužky, kterou nám paní Iva Stafová poslala: „Mistr Moravy v cyklistice 1968“. Naše úcta a poděkování patří paní Ivě Stafové. Za zpřístupnění městského muzea děkujeme paní Monice Jandorové a vedení města Ždánice.
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 
 
 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *