1000 RADNIC – Moravou křížem krážem

„Vy, tady na jihu, pořád s tou vaší Moravou. Koho to zajímá na severu nebo na Vy­sočině?“, slýchali jsme často. Letošní aktivita obcí ukazuje, že sever a západ za ji­hem Moravy nezaostává a takměř se ujímá vedení. Je nám velkou ctí, že můžeme na seznam radnic v roce 2015 připsat (vedle městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz) s pořadovým číslem 1000 také město PŘÍBOR a mnoho dalších obcí na No­vojičínsku. Jsme spokojeni také s vývojem iniciativy na Vysočině (budeme infor­movat podrobněji). V Pardubickém kraji, na Svitavsku, hlásí účast mimo jiné měs­to Jevíčko. Jihu Moravy si vážíme samozřejmě neméně. Poprvé vlajku Moravy na své radnici spatří také občané okresního města HODONÍN.

Čtyřmístné číslo, tisíc radnic. Více než polovina obcí na Moravě. Je to málo nebo hodně? Je to už dost na to, aby ne­byla Morava přezírána a zamlčována?

Věděli jste, že slovo „Morava“ patří mezi nejvíce vymazávaná slova na české Wikipedii?
Víte, že někteří lidé v médiích se mu vyhýbají a raději používají termín „východ republiky“?
Víte, že i někteří lidé na Moravě si osvojili autocenzuru a z obav toto slovo vypustili ze svého slovníku?

Je „zakázáno“ zmiňovat Moravu, mít rád Moravu, být Moravanem? Důvod těchto obav je na delší úvahu. Nežijeme už v totalitě, abychom se museli bát zvůle neomezených vládců, vždyť Moravu jmenuje samotná ústava ČR ve své pre­ambuli: „My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku…“
Nedílnou součástí České republiky je Morava a představitelé obcí to dobře vědí. Přitom lze říci s naprostou jistotou, že nejde „jenom“ o těchto tisíc radnic, které projevují svou sounáležitost k Moravě veřejně. Z reakcí víme, že všude na radnicích jsou vzdělaní lidé, jsou si vědomi moravských kořenů, vědí, že jejich město leží na Moravě.
„Přiznat se k Moravě“ by nemělo být věcí odvahy, museli bychom v opačném případě dojít k otázce, zda je s touto společností všechno v pořádku. Věřím, že si všichni občané na Moravě uvědomí, že je normální mít Moravu rád, je nor­mální být Moravanem / Moravankou a je normální být na to hrdý. Tak, jako byli na Moravu po tisíc let hrdí naši před­kové.

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

5 odpovědí na “1000 RADNIC – Moravou křížem krážem”

  1. Vážená paní Lenko Holaňová, děkuji, lépe to ani vyjádřit nešlo. Jiří Albrecht z Dačic

  2. Moc pěkně napsané.Již Petr Bezruč napsal,kde se stydí za svoji matku,jako Bernard Žár, je morální nula.My jsme na Moravu hrdi a věřím,že se dočkáme zemského uspořádání,Čechy,morava a Slezsko.
    Vždyť i obch.dům v brně se i za totality jmenoval Moravanka.Kam jsme to dospěli.Nebojme se a buďme vytrvalí.V kařdém národě,tedy i moravském,jsou zrádci.
    Doc.Strnad

  3. Sám bych to nenapsal lépe.Byť to cítím stejně.

  4. Když jsem přišel poprvé na podnikové ředitelství v Praze, Pražáci neměli nic jiného na práci, než se mě ptát, co my Moraváci máme proti nim – Pražákům. Koukal jsem na ně jako blázen. Potom spustili: řeči jako „Nuda v Brně“ atd. O nudě v Brně nemůže být ani řeči. Nikdy, opravdu nikdy jsem se tak nebavil jako v Brně nebo ve vinném sklípku na jižní Moravě. Takže jsem pochopil proč my Moraváci nemáme rádi Pražáky a že příčinou jsou oni sami a jejich vyčůranost, která je potvrzena historicky.

  5. Láska k Moravě založená na tom, že pro svou rodnou zem něco děláme, má skutečnou a hlubokou hodnotu.
    Avšak vztah odůvodněný tím, že někoho jiného rád nemám, to není láska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *