LOŠTICE – Reportáž z 20. ročníku slavností hudby a tvarůžků

V uplynulém víkendu, tedy 27. až 28. června 2015, se v metropoli tvarůžků, městě Lošticích, konal jubilejní 20. ročník Loštických slavností hudby a tvarůžků. Stalo se již tradicí, že se do programu těchto pěkných oslav hudby všech žánrů a tradičního místního produktu — Olomouckých tvarůžků — aktivně zapojují také členové a příz­nivci Moravské národní obce. Stejně jako v předchozích letech jsme se podíleli pře­devším na nedělním vyvrcholení programu. Pozornost všech přítomných na hřišti TJ Slavoj vzbudila královská ceremonie Tvarůžkového království, během níž na uvol­něný trůn po Jeho Milosti králi Tvarůžku I. usedl nový osvícený panovník Tvarůžek II.

 
     Po prvním projevu nového pana krále pronesla několik vět také současná starostka města Loštice, Bc. Šárka Havel­ková Seifertová a poté promluvil hejtman Olomouckého kraje, Ing. Jiří Rozbořil. Během celé této ceremonie nechyběla na pódiu ani moravská vlajka, která byla nedílnou součástí také následující události, kterou byl křest nové postavičky do proslulého Loštického Betlému. Autorem tohoto překrásného díla je velký moravský patriot, umělecký řezbář a dřevorytec, pan Jaroslav Beneš. Mistr usoudil, že v jeho Betlému rozhodně nesmí chybět postavička nové paní starostky a tak pomocí svých dlát a ostrých nástrojů během roku vytvořil její zmenšenou věrnou dřevěnou podobiznu. Paní starostka, Bc. Šárka Havelková Seifertová, tak byla na pódiu renesančním umělcem, panem Benešem, křtěna pod křídly moravské orlice a to hoblinami lípy velkolisté do stavu úplné zdřevnatělosti.
     Nedělního programu slavnosti se účastnilo mnoho starostek, starostů a dalších představitelů městských a obecních samospráv, především z mikroregionu Mohelnicko. Velmi mne potěšilo, že jsem měl možnost v průběhu přestávky v programu slavnosti s některými z nich krátce promluvit a poděkovat za úspěšnou spolupráci při propagaci naší rodné země Moravy. Zvláště příjemný byl krátký rozhovor s paní starostkou Loštic, Bc. Šárkou Havelkovou Seifertovou, která prohlásila, že ve svátek moravských zemských patronů bude na budově místní radnice moravská vlajka viset. Zvláště milé bylo také setkání s bývalým panem starostou Loštic, PhDr. Ctiradem Lolkem nebo místostarostkou obce Stavenice, paní Janou Roseckou. S oběma jsme zavzpomínali na počátky naší letos již šestileté úspěšné spolupráce. Stavenice, tato malá obec na Šumpersku, stejně jako město Loštice, se jako jedny z prvních radnic a obecních úřadů zapojily do iniciativy nazvané „Za vyvěšování moravské vlajky“.
     Po krátké přestávce na přípravu aparatury následovalo pro mnoho příznivců očekávané vystoupení hlavní hudební hvězdy celých slavností, moravské zpěvačky Leony Machálkové s kapelou. Vyslechli jsme v jejím podání několik známých hitů a muzikálových šlágrů a pak už moderátor ohlásil nástup družstev na veřejnosti tolik očekávaná tvarůžková klání. Také letos se nám díky podpoře tří místních patriotů: Ladi, Luboše a Kuby, společně s panem Pavlem Opletalem, podařilo sestavit silný tým Moravských rytířů z Bradla, který každoročně reprezentuje náš spolek v modrých klubových tričkách s logem „Za Moravu“ na zádech a s moravskou orlicí u srdce. Nedílnou součástí našeho týmu byla také moje žena Daniela, která se starala o foto a videodokumentaci a syn Lukáš, který nám zajišťoval technickou podporu.
     V první disciplíně, kterou bylo převážení bedniček tvarůžků pomocí koleček jsme v konkurenci pěti družstev obsadili až čtvrtou pozici. Stejně tak jsme bohužel dopadli v soutěži při namotávání tvarůžku nití. Naše chvíle však teprve měly přijít. Díky Kubovi jsme suverénně ovládli úkol přenášení tvarůžků na lopatě. Do tabule výsledků jsme si tedy ke dvěma čtverkám připsali jedničku. Náš úspěch potvrdila závěrečná a královská disciplína, kterou je tradičně pojídání tvarůžků na čas. Zásluhou kolegů, pana Pavla, Ladi, Luboše, Kuby a doufám, že i díky mému malému podílu, náš metr dlouhý had dobře vyzrálých tvarůžků rychle zmizel v našich útrobách a to dlouho před časovým limitem. Ostatní družstva tolik úspěšná nebyla a pro mnohé členy těchto týmů byla tato chutná a zdravá svačinka doslova utrpením. „Tož to nechápo, takové dobré moravské sér!“
     Po součtu výsledků všech disciplín jsme společně s družstvem Šmakouni figurovali na děleném druhém místě. O ko­nečném umístění tak musel rozhodnout klasický způsob, kterým je klání kámen, nůžky, papír. Naštěstí si tuto hru dobře pamatuji především z dětských let a tak se mi podařilo potvrdit naši druhou pozici. Loštickými pořadateli jsme byli odměněni dárkovými balíčky voňavých tvarůžků a každý z nás obdržel také jeden a půl litrovou láhev piva Moritz z malého olomouckého pivovaru.
     Díky příznivému počasí a velké účasti lidí z blízkého i širokého okolí se letošní Loštické slavnosti opravdu vydařily, jak se můžete, vážení čtenáři, přesvědčit z přiloženého videa i fotografií. Závěrem bych rád vyjádřil úctu všem pořada­telům a účinkujícím, kteří se starali o naši dobrou náladu. Velké poděkování pak patří všem přátelům, kteří se tohoto přátelského setkání účastnili a tím dobře reprezentovali naše sdružení v očích veřejnosti.

Stanislav Blažek

 

předseda regionu MNO Haná

 
 
 

 
 
 

Kašna s velkomoravským králem Svatoplukem

 
Moravští rytíři z Bradla

 
Král Tvarůžek II. s chotí

 
Královská ceremonie a moravská vlajka

 
Královská ceremonie a moravská vlajka

 
Vystoupení loštických dětí

 
Vystoupení loštických dětí

 
Vystoupení loštických dětí

 
Vystoupení Leony Machálkové

 
Vystoupení Leony Machálkové

 
Vystoupení Leony Machálkové

 
Tvarůžková klání — Moravští rytíři z Bradla

 
Tvarůžková klání — Moravští rytíři z Bradla

 
Tvarůžková klání — Moravští rytíři z Bradla

 
Tvarůžková klání — Moravští rytíři z Bradla

 
Tvarůžková klání — Moravští rytíři z Bradla

 
Tvarůžková klání — Moravští rytíři z Bradla

 
Výsledková tabule

 
Moravští rytíři z Bradla

 
Moravští rytíři z Bradla

 
Umělecký řezbář a dřevorytec, pan Jaroslav Beneš

 
Moravský malíř, pan Petr Herzig Dubický

 
Hřiště TJ Slavoj Loštice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *