SVITAVY – Prohlídka Městského muzea a galerie

Je nám ctí, že na seznam památek můžeme v roce 2015 připsat s laskavým svole­ním paní ředitelky Mgr. Blanky Čuhelové také Městské muzeum a galerii ve Svita­vách. Dne 5. července 2015 bude od 9.00 do 17.00 hodin otevřeno zdarma. Moravské město Svitavy patřilo v minulosti do německého jazykového ostrova s ná­zvem Hřebečsko (Schönhengstgau). Pohnutá historie města Svitavy a jeho okolí je zachycena v expozicích místního muzea, jež bylo založeno Ferdinandem Wernerem v roce 1894. I samotné muzeum a jeho sbírky prošlo nelehkými časy, bylo pozname­náno dvěma válečnými konflikty, v minulém režimu sloužilo také jako okresní mu­zeum dělnického hnutí. Dnes žije pod názvem Městské muzeum a galerie.

 
     Muzeum je umístěno ve vile z přelomu 19. a 20. století, která patřila tehdejšímu starostovi Johannu Budigovi. Ve sbírkovém fondu muzea jsou uloženy nejen obrazy, malované střelecké terče, umělecko-průmyslové předměty a vzácné knihy z Ottendorferovy knihovny z 19. století, ale také předměty přibližující život obyčejných lidí dvacátého století. Ve sbírkách najdeme dobové nářadí drobných řemeslníků, historické předměty denní potřeby — praktické a krásné věci, které mají paměť, a které se bohužel z našeho okolí nenávratně vytrácejí. Řekne-li se svitavské muzeum, vybaví se nám především dva pojmy: historické pračky a Oskar Schindler.
 

Svitavy 1902

 

Stálé expozice muzea ve Svitavách

 
Oskar Schindler
 
     Hledání hvězdy Davidovy — Oskar Schindler — Spravedlivý mezi národy — mapuje životní příběh tohoto svitavského rodáka na pozadí holocaustu. Muž, jemuž se podařilo zachránit 1200 lidských životů, je hlavní postavou filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam.
 
Historie prací techniky
 
     Expozice má mnoho názvů — Historie praní a prací techniky či Babiččino velké prádlo. Lze o ní bez nadsázky říci, že je unikátní. Stálá expozice zachycuje vývoj pracích strojů od těch nejjednodušších mechanických až po první automatické pračky. A nejen to — také valchy, prací a pěnící zvony, dřevěné plácačky, válečkové ždímačky, vyvářecí kotle, dobové mýdlo a prací prášky…
 
Valentin Oswald Ottendorfer
 
     Výstava o životě a díle svitavského mecenáše Valentina Oswalda Ottendorfera (1826—1900) a jeho knihovně je instalována v interiéru Ottendorferova domu.
 
Svitavské vily
 
     V muzeu jsou instalovány výstavní panely, které se věnují místním architektonickým skvostům rodinného bydlení. Panely byly součástí výstavy Slavné vily Pardubického kraje. Svitavské vily — známé i neznámé jsou doplněny mapou městského památkového okruhu a místa, kde budovy stojí, jsou v mapě vyznačena. Na pozadí městského památkového okruhu se odehrává příběh stavitelů 19. a 20. století, jejichž díla změnila město. Jednou z atrakcí je historické náměstí, ale stojí za to se poohlédnout po dalších místech a zákoutích.
 
Labyrint svitavských příběhů aneb Příběh svitavského betléma…
 
     Mnoho poutavého naleznou zájemci o historii již na velmi pěkné webové prezentaci muzea. Jsme rádi, že Vám můžeme nabídnout právě toto výjimečné a na sbírky bohaté muzeum, jehož návštěvu si rozhodně nenechejte ujít.
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

 
 
 
Foto: Martin Višňa
 

Fara a kostel

 
Náměstí Míru

 
Muzeum

 
Pozvánka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *