1106 RADNIC – Moravské vlajky na západní Moravě

K Moravě, jejím tradicím, kultuře a historii se hlásí obce západní Moravy. Leckdo by možná usoudil, že z myšlení lidí, žijících v dědinách při staré moravsko-české zemské hranici, budou tradiční hodnoty Moravy, vlivem blízkosti českého prostředí, prolínáním kultur a dlouholetým administrativním začleněním do českých krajů, ustupovat z povědomí, nebo zcela zapomenuty. Jak je tomu ve skutečnosti, jaký mají vztah k Moravě, s čím a s jakými hodnotami spojují své životy lidé, žijící v oblasti západní Moravy, se pokusila zmapovat iniciativa Moravské národní obce „Za vyvěšování moravské vlajky“.

 
     Jdeme-li po zemské hranici od severu, mohli jsme letos připsat na seznam moravských obcí Staré Město pod Sněž­níkem, které je výchozím bodem pro vycházky v pohoří Králického Sněžníku. Město v zimě láká lyžaře, v létě je výcho­diskem pro putování k prameni Moravy, které podnikají moravští patrioti ze všech koutů Moravy.
     Na Svitavsku letos velice pozitivně reagovali noví představitelé města Jevíčka, kteří podpořili rovněž doprovodnou výzvu a ve svátek Cyrila a Metoděje zpřístupní zdarma městské muzeum. I další radnice, které se letos zúčastní vyvěšo­vání vlajky poprvé, potvrzují svou zemskou příslušnost k Moravě.
     Význam Moravy a historickou souvislost si uvědomují také představitelé samospráv na Moravském Horácku, admini­strativně v Kraji Vysočina a v Jihočeském kraji. Jen v okrese Žďár nad Sázavou přibylo přibližně 40 radnic hlásících se k Moravě, například město Svratka, které z větší části leží v Čechách. V okrese Jihlava přibyly 4 nové obce. Okres Třebíč hlásí nárůst dalších 20 obcí. Připomínat si Moravu a cyrilometodějskou tradici se rozhodli také v historicky moravské části Jihočeského kraje, v okrese Jindřichův Hradec. Kromě samotných Dačic, kde je vlajka vyvěšována již několik let, se letos poprvé zúčastní a vlajku Moravy vyvěsí také 7 dalších obcí: Červený Hrádek, Dobrohošť, Heřmaneč, Horní Něm­čice, Písečné, Třebětice a Volfířov.
     Všem představitelům obcí okresů Šumperk, Svitavy, Žďár nad Sázavou, Jihlava, Třebíč a Jindřichův Hradec, srdečně děkujeme!
 

Lenka Holaňová a Stanislav Blažek

 

místopředsedové Moravské národní obce

 
 

Moravské prapory na západní Moravě

 
     Moravské prapory vlály na západní Moravě již 20. září 1836: „Na hranicích moravských u Jihlavy, kudy měli [císař Ferdinand V. s císařovnou] jeti, zřízena byla šest sáhů vysoká triumfální brána, architektonicky vytvořená, s moravskou orlicí a s šesti prapory v zemských barvách…“ (ZDROJ: Rudolf Dvořák: Vlastivěda moravská, Brno 1904, str. 1304.) Po­dobně také ve Velkém Meziříčí dne 9. září 1909, jak dokládá ilustrační obrázek podle Lidových novin a dalších zdrojů.
 
 

 

Moravské Horácko

 

Západní Morava | Foto © Michal Vytlačil

 
Západní Morava | Foto © Michal Vytlačil

 
Borovnice | Foto © Michal Vytlačil

 
Borovnice | Foto © Michal Vytlačil

 
Hraniční kámen a Rožná | Foto © Lenka Holaňová

 
Kaple v Kuklíku a kříž u Sněžného | Foto © Michal Vytlačil

 
U Lísku | Foto © Michal Vytlačil

 
U Lísku | Foto © Michal Vytlačil

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *