Dolní Morava vyvěsí moravskou vlajku

V sobotu 5. září 2015 se uskutečnil již 26. ročník turistického pochodu K prameni Moravy, který pořádají patrioti ze Společnosti pro Moravu a Slezsko. Souběžně se konal pod patronací Starého Města pod Sněžníkem také 6. ročník Mezinárodního výstupu na Králický Sněžník. Díky dobrému počasí se jak u pramene Moravy, tak na samotném vrcholu této překrásné hory, setkalo mnoho přátel z Moravy, Čech i pol­ského Kladska. Králický Sněžník je totiž trojmezníkem těchto tří zemí. Zároveň se zde nachází rozvodí tří moří, což je raritou i v evropském měřítku. Při své cestě k prameni Moravy a vrcholu Sněžníku jsem se setkal s mnoha zajímavými lidmi.

 
     Mezi nejzajímavější řadím rozhovory s koordinátorem Moravského kulatého stolu, Ing. Milanem Trnkou, nebo před­stavitelem spolku Morava nejsou Čechy, PhDr. Jiřím Kvapilem. Největší uspokojení mi však přineslo setkání a diskuse se starostou obce Dolní Morava (okr. Ústí nad Orlicí), Ing. arch. Richardem Novákem. Během náročného výstupu si pan starosta našel čas, abych mu mohl v krátkosti představit náš spolek a především iniciativu organizovanou Moravskou národní obcí pod názvem „Za vyvěšování moravské vlajky“. K představení našich myšlenek mi výrazně pomohla barevná propagační brožura, kterou nedávno vytvořila Propagační sekce našeho sdružení. Panu starostovi se naše myšlenka, po­kud jde o propagaci Moravy, jejich zemských tradic, historie a symboliky, velmi líbila. Proto mne také po výměně vizi­tek požádal o zaslání dalších informací o vlajkové iniciativě.
     Druhý den jsem zaslal veškeré dokumenty věnované této občanské výzvě a také odkaz na webové stránky Moravské národní obce. Reakce pana starosty byla velmi rychlá, když hned následující den na moji žádost o připojení obce Dolní Morava k iniciativě odepsal: „Děkuji za informace o iniciativě, rádi se k vyvěšení moravské vlajky zapojíme.“ Dolní Mo­rava se tak stává 1119. obcí, která se zapojuje do vlajkové iniciativy našeho spolku.
     Dolní Morava je malá obec v Pardubickém kraji na úpatí Králického Sněžníku, známá především díky horskému lyžař­skému středisku. Od severu k jihu obcí protéká řeka Morava a společně se zalesněnými horskými hřbety vytváří maleb­né údolí. Naše velké poděkování a úcta patří představitelům místní samosprávy, v čele s panem starostou, Ing. arch. Richardem Novákem.
 

Stanislav Blažek

 

regionální zmocněnec vlajkové iniciativy

 
 
 

Stanislav Blažek (s vlajkou), Richard Novák a Jiří Kvapil (vpravo)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *