Putování Moravou – Výstup na Velký Kosíř

„Hanácké Mont Blank.“ Za touto lichotivou přezdívkou se skrývá Velký Kosíř. Dle alpských měřítek bezvýznamné návrší ve výškových poměrech rovinaté Hané, ov­šem se svými 442 metry dominantní vrchol západní části Olomoucka. Nejen kvůli přezdívce by ovšem neměl uniknout vaší pozornosti a v sobotu 17. října též vašim krokům. Velký Kosíř je jedním z nejjižnějších výběžků Zábřežské vrchoviny, od ro­ku 2000 je chráněn jako přírodní park s několika přírodními památkami a rezer­vacemi, z nichž jsou nejvýznamnější Růžičkův a Státní lom nebo Studený kout. Ko­síř proslul také jako archeologická lokalita. O všech zajímavostech vyprávějí tabule naučné stezky.

 
     V poslední době ale láká především půvabná dřevěná rozhledna na vrcholu, která nabízí výhled na pořádný kus Hané i přilehlé lesy Bouzovské vrchoviny. Pod věží je vybudováno odpočívadlo s ohništěm, kde si lze za každého počasí opéct párek a načerpat síly na další cestu. A právě k rozhledně podzimně zbarvenými kosířskými lesy v sobotu 17. října 2015 zamíříme — poprvé s barvami Moravské národní obce. Naplánována je zhruba jedenáctikilometrová trasa z Drahanovic přes vrchol Velkého Kosíře i přes Malý Kosíř do Slatinic, zčásti vedená po zelené turistické značce a zčásti po naučné stezce, která provází kosířskými zajímavostmi. Není ovšem pevně daná, přece jen je podzim a takový déšť může z jin­dy pěkné pěšiny nadělat pořádnou porci bláta pro každého. Jisté nicméně jsou následující informace:
     Sraz účastníků je v 8.30 hodin na vlakovém nádraží Olomouc-město (z hlavního nádraží tramvají 2 nebo 7 na za­stávku Nádražní město). Vlak odjíždí v 8.40 hodin, jízdenka běžně stojí 32 korun, ale dohodneme se na skupinách, aby cesta byla levnější. Po přestupu v Senici na Hané budeme v 9.13 v Drahanovicích. Okolo 11. hodiny dosáhneme vrcholu a rozhledny, ta by měla být otevřená, vstupné je 20 korun. Po sestupu z věže posedíme u ohniště a opečeme buřty (pár­ky či jiné dle chuti s sebou!) a vydáme se na druhou část cesty. Ze Slatinic se do Olomouce vrátíme nejpozději auto­busem s odjezdem v 16.00 hodin, lístek stojí 28 korun.
     Svoji účast můžete potvrdit ve facebookové události ZDE. Událost sledujte i pro případné změny výletu. V případě předpovědi nepříznivého počasí (vytrvalý déšť, silný vítr) bude přeložen na náhradní termín. Výstup na Velký Kosíř se zároveň koná jako součást turistické série Větrání webu Radost z pohybu, který vzniká na Fakultě tělesné kultury Uni­verzity Palackého v Olomouci a bude neformálním zahájením druhého ročníku této série. Loňského výstupu pod hlavič­kou Radosti z pohybu se zúčastnilo 28 osob, převážně studentů olomoucké univerzity.
 

Martin Višňa

 

předseda místního sdružení MNO Olomoucko

 
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *