Petr Skarlant – Morava

Moravské národní obci se dostalo té cti, že může zveřejnit báseň „Morava“ od Petra Skarlanta. Český básník Petr Skarlant věnoval tyto půvabné verše svému pří­teli panu Jaroslavu Bobkovi, předsedovi Syndikátu jihomoravských novinářů, při svém pobytu na Moravě. Naše přání, aby báseň nezůstala ukryta na sociálních sítích a neupadla v zapomnění, pan Jaroslav Bobek rád vyslyšel a my ji nyní přinášíme včetně rukopisu k potěše veřejnosti.
 
Panu Jaroslavu Bobkovi srdečně děkujeme.
 

 
Petr SKARLANT
 
Morava
 
Za Brnem překrásná rovina
kůň se tam tiše pase
Hrdlo mi dávný stesk objímá
Opuštěn znavený vracím se zpět zasněn
 
 
 
Je průvan v domě na stráni
alej třešní kvete v stínu staré cesty
lupínky padají na rány
Morava odnímá tresty

 
 
     Výňatek z korespondence Petra Skarlanta panu Jaroslavu Bobkovi (říjen 2015): „Srdečně zdravím! Milý pane redak­tore, vážený pane předsedo, (…) Potěšil jste mě. Vidíte, každé setkání spřízněných má své důsledky a nemizí… Děkuju Vám, že opatrujete mou zapomenutou báseň Morava. Však autor na Moravě prožil své dětství v Bosonohách-Brno. Po­zdravuji Vás. I magickou Třebíč. (…) Váš Petr Skarlant“
 
Petr Skarlant
 
     Básník, prozaik, dramatik a překladatel. Petr Skarlant prožil dětství v jižních Čechách, ve Slaném u Prahy a v Brně-Bosonohách. Základní školní vzdělání získal ve Slaném (1945—1947) a v Brně-Lískovci (1947—1954). Vyučil se chemikem, poté pracoval v několika dělnických profesích. Roku 1959 se přestěhoval do Prahy, kde pracoval jako knihovník a vystudoval knihovnickou školu, poté studoval filosofickou fakultu. Skarlantovým prastrýcem (dědečkovým bratrem) byl překladatel a básník Julius Skarlandt (1879—1950), diplomat předválečné ČSR v Berlíně a Terstu. Jeho otec, spolumajitel rodinné továrny na mlýnské stroje a funkcionář Čs. strany národně socialistické, zemřel na infarkt v roce 1948, bratr emigroval téhož roku do Londýna. Skarlantova manželka Jana Skarlantová (* 1945, roz. Petersová) je autorkou knih o dějinách módy a odívání. Petr Skarlant představuje svou novou knihu Mezinárodní expres Potěmkin v TV pořadu „3 minuty s…“ (odkaz).
 
Básnické sbírky
 
Vyřezávaný osel — 1969
Hebká kůže — 1972
Paříž! Paříž! — 1973, pětidílná poema
Kdo jde po dně budoucího jezera — 1973
Ústa spojená pro štěstí — 1977
Mimoúrovňové křižovatky — 1980
Průvodkyně cizinců — 1980
Mosty a náměstí — 1988
 
Próza
 
     Cyklus Věku slasti: Milostné dějiny české buržoazie, rodinná sága rodiny Skotáků vyprávějící osudy členů této rodiny od 40. let do konce 20. století.
 
Věk slasti — 1977
Věk náruživosti — 1985
Věk prodejnosti — 1994
Věk nevinnosti — 1999
Věk rozkoší —1999
Věk rozkoší těch druhých — 2002
Věk nenávisti — 2002
Infarkt mého milence — 1982
Post skriptum aneb Spisovatelem snadno a rychle — 1988
 

 
 
 
 

Lenka Holaňová

 

místopředsedkyně Moravské národní obce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *